Op 15 mei 2025 organiseren we een bijeenkomst waarbij we ingaan op het bijzondere archief van de Commissie Oorlogspleegkinderen (OPK-commissie). Geïnteresseerd? Meld je hieronder aan voor de bijeenkomst.
Direct na de bevrijding wordt de OPK-commissie opgericht. Duizenden Joodse kinderen zaten gescheiden van hun ouders ondergedoken tijdens de oorlog. De OPK-commissie onderzocht de familiegeschiedenis van de kinderen, analyseerde de potentiële pleegouders en adviseerde de rechter wie het beste de voogdij kon krijgen.
Historicus dr. Bert Jan Flim deed uitgebreid onderzoek naar de verzetsgroepen die joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog hielpen onderduiken. Voor zijn laatste boek heeft hij alle OPK-dossiers doorgenomen om te kijken waar de kinderen ondergedoken zaten. Maar hij noteerde ook andere belangrijke informatie, waardoor er nu een waardevol, uitgebreid overzicht is van de inhoud van het archief. Tijdens deze presentatie deelt Flim zijn inzichten en ontdekkingen. Daarnaast geven we het woord aan Michael (Michiel) Cohen de Lara, een van deze Joodse kinderen. Hij vertelt over zijn levensverhaal en het onderzoek dat hij hier zelf naar deed.
Programma
15.45 uur Inloop
16.15 uur Start programma:
- Mart van de Wiel, tentoonstellingsmaker, vertelt over de tentoonstelling 'Bevrijd! En nu? Het eerste jaar na de oorlog', waarin ook aandacht is voor oorlogspleegkinderen. Onderzoekspecialist en archivaris Jan Kruidhof introduceert vervolgens het OPK-archief en vertelt wat praktisch kan qua inzage.
- Bert Jan Flim spreekt over zijn onderzoek en recent uitgekomen boek over het onderwerp.
- Michiel (Michiel) Cohen de Lara vertelt in een vraaggesprek met Jan Kruidhof over zijn ervaringen als oorlogswees in de jaren na de oorlog.
Er is ruimte voor vragen en we eindigen de bijeenkomst met een borrel in het Archiefcafé, waar je kunt napraten.
18.00 uur Einde