Menu

Links

Depotkast aflevering 8 | Eppo Doeve

De achtste aflevering van Depotkast staat online. In iedere aflevering van Depotkast staat een archief(stuk) uit de depots van het Noord-Hollands Archief centraal. Wat zijn de verhalen achter de archiefstukken?

Eppo Doeve (1907-1981) was een van Nederlands bekendste tekenaars. Overal zag je zijn ontwerpen: bijvoorbeeld in reclames, spotprenten, boekomslagen, toneelvoorstellingen en postzegels. Doeves bekendste werk was de serie bankbiljetten die hij in de jaren ’50 maakte: de Erflaters I, met portretten van historische Nederlanders als Rembrandt, Erasmus en Hugo de Groot.

Eppo Doeve in 1951
Eppo Doeve in 1951

Het Noord-Hollands Archief bewaart in de collectie van drukkerij Joh. Enschedé ontwerpen van hem, maar ook brieven. En daaruit krijg je een heel ander beeld van de gevierde tekenaar. Hierover vertelt Jop Euwijk, conservator bij Beeld en Geluid, in deze aflevering van Depotkast.

Luister de aflevering via depotkast.com/aflevering8 of via je favoriete podcast-app.

Voorkant van het bankbiljet dat je kan winnen

In de aflevering overhandigt Jop een biljet aan Jan en Lise. Dit biljet kan van jou zijn! Laat in een mail aan depotkast@noord-hollandsarchief.nl weten waarom je het biljet graag zou willen hebben en wellicht komt het biljet jouw kant op!