Menu

AFGELOPEN | Onderwijs in Haarlem in de 19e eeuw

Na het afronden van de lagere school had een leerling in de 19e eeuw veel meer keuzes in vervolgopleidingen dan in de eeuw daarvoor. Door de industrialisatie van de samenleving ontstond er een grotere behoefte aan voortgezet onderwijs als voorbereiding op een beroep. Met de Wet op het middelbaar onderwijs (1863) werd in deze behoefte voorzien. Aan de al bestaande Latijnse en Franse scholen werden een aantal nieuwe schooltypen toegevoegd: de burgerschool, de hogere burgerschool voor handel en bedrijf (hbs), de landbouwschool en de polytechnische school. Hoewel er ook een middelbare school voor meisjes (MMS) werd opgericht, was het voortgezet onderwijs in de 19e eeuw vooral iets voor jongens. Zo moesten meisjes tot 1906 toestemming vragen aan de minister om vakken aan de hbs te mogen volgen.

In deze expositie lichten we een aantal onderwerpen uit over het 19e-eeuwse voortgezet onderwijs in Haarlem.

De tentoonstelling is tot en met 16 april 2022 te zien in de Janskerk aan de Jansstraat 40 in Haarlem van maandag t/m vrijdag 09.00-17.00 uur. De tentoonstelling is gesloten op 15 april (Goede Vrijdag), maar extra open op zaterdag 16 april van 09.00-16.00 uur. De toegang is gratis.

Op 4 april organiseert de Stichting Vrienden van het Noord-Hollands Archief in de Janskerk in Haarlem een symposium over Onderwijs in Haarlem in de 19e eeuw. Bij interesse voor deelname aan het symposium kan contact op worden genomen via communicatie@noord-hollandsarchief.nl o.v.v. ‘onderwijssymposium’.