Menu

Schrift-ure 2022: Prijskamp oud schrift lezen

Hou je van geschiedenis of ben je als student of stamboomonderzoeker een kei in het ontcijferen van oude handschriften? Dan hebben we goed nieuws! Op zaterdag 1 oktober 2022 vindt de eerste Vlaams-Nederlandse paleografiewedstrijd plaats in Utrecht, dat dit jaar 900 stadsrechten viert.

Paleografie (het kunnen lezen van oude handschriften) is niet alleen belangrijk voor onderzoekers in archieven of universiteiten, het is ook leuk voor iedereen die van geschiedenis en taal houdt. En of je nu professioneel met geschiedenis bezig bent, of gewoon graag historische documenten ontcijfert, álle kenners van oud schrift uit Vlaanderen en Nederland krijgen nu de kans om zich te meten tijdens deze wedstrijd.

Iedereen kan deelnemen. Er zijn twee leeftijdscategorieën voorzien, 25+ en 25-, speciaal voor studenten en jongeren. De digitale voorronde vindt plaats op www.watstaatdaer.nl: ze start op 16 mei en eindigt op 16 juni om 16.00 uur.

Op zaterdagmiddag 1 oktober vindt de finale plaats in de EXPO (het publiekscentrum) van Het Utrechts Archief. Daar zullen de beste paleografen uit de voorronde tegen elkaar strijden om de titel. In beide categorieën is een mooie prijzenpot te verdelen: 500 euro voor de winnaar en 250 euro voor de tweede.

De voorronde en de finale bestaan uit het transcriberen van in totaal zeven teksten. De voorronde vindt dit digitaal plaats, de finale schriftelijk. De transcriptieregels worden bij de oefeningen vermeld.

De jury bestaat uit Geertrui van Synghel, senior onderzoeker Huygens ING, Michel Oosterbosch, voormalig diensthoofd van Rijksarchief Antwerpen en Els De Paermentier, docent middeleeuwse geschiedenis Universiteit Gent. Juryvoorzitter en presentator van de dag is schrijver, dichter, zanger en Nederbelg bij uitstek Rick de Leeuw. Ook aan de supporters is gedacht. Zij kunnen niet alleen aanmoedigen, maar ook deelnemen aan een aantrekkelijk nevenprogramma. Voor de Vlaamse finalisten en hun supporters wordt er een (gratis) bus ingelegd die vertrekt uit Antwerpen. De dag wordt feestelijk afgesloten met de prijsuitreiking en een borrel.

Voorronde: 16 mei tot 16 juni 2022, 16.00 uur: digitaal op www.watstaatdaer.nl
Finale: Zaterdag 1 oktober 2022, 14.00 - 17.30 uur; in het publiekscentrum van Het Utrechts Archief ( Hamburgerstraat 28)