Menu

AFGELOPEN | Tentoonstelling 'De wereld van Cor Blok'

De fameuze kunstenaar, illustrator en emiritus hoogleraar kunstgeschiedenis Cor Blok (1934-2021) overleed helaas zonder zelf de overzichtstentoonstelling te kunnen zien die eerder was gepland voor Stripdagen Haarlem 2020. Die editie werd vanwege de pandemie uitgesteld naar dit jaar, waardoor de expositie nu een postuum eerbetoon is, die naadloos past binnen het festivalthema Wereldbouwers.

Bij vele generaties is Blok bekend als de eerste Nederlandse illustrator van In de ban van de ring. Die tekeningen zijn gemaakt tussen 1958 en 1962, lang voordat de trilogie wereldberoemd werd. Tolkien was zeer te spreken over zijn quasi-primitieve visualisering van de wereld van Midden-Aarde en kocht enkele originele tekeningen. Maar Midden-Aarde is niet Bloks enige wereld: in de jaren vijftig al bedacht hij de fantasiewereld Barbarusië, compleet met eeuwen geschiedenis, inclusief kunstgeschiedenis en kunstvoorwerpen. Die waren in 1960 voor het eerst te zien in het Gemeentemuseum van Den Haag.

Blok debuteerde in 2016, op 82-jarige leeftijd, als stripacties met het album The Iron Parachute, verschenen in Canada. Het is een surrealistische overpeinzing over communicatie via beeld, waarin hij met tussenpozen vanaf 1967 heeft gewerkt. Een tweede stripalbum heeft de kunstenaar niet meer kunnen voltooien. De tentoonstelling is een carrièreoverzicht waarin naast de Ring-illustraties ook zelden en niet eerder vertoond werk te zien zal zijn, van Barbarusië tot The Iron Parachute en enkele zeer verrassende werken op het snijvlak van strip en beeldende kunst. Het is de eerste maal dat de uiteenlopende facetten van deze boeiende kunstenaar op één plek te zien zijn. 


Noord-Hollands Archief
Jansstraat 40, Haarlem
3 juni t/m 8 juli, ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur
Zaterdag 4 juni en zondag 5 juni speciaal geopend van 12:00-16:00 uur
Zaterdag 18 juni van 09:00-16:00 uur

Kijk HIER voor het programma van de Stripdagen!