Menu

GEWEEST | Kom bij ons langs tijdens het Famillement 2022!

Migratie en identiteit bij het Noord-Hollands Archief

Vermoed je dat jouw voorouders banden met Noord-Holland hebben en ben jij nieuwsgierig naar jouw familiegeschiedenis? Op zaterdag 25 juni staan wij bij het Famillement in Amsterdam en helpen jou graag verder. Het thema van het Famillement is dit jaar ‘Migratie en identiteit’. Hieronder vind je alvast de belangrijkste historische bronnen met betrekking tot het thema.

Doop-, Trouw- en Begraafregisters
De eerste vorm van gereguleerde persoonsregistratie die bij ons te vinden is. In deze boeken werden door de kerken, Schout en Schepenen en door de stad zelf bijgehouden wie er wanneer werden gedoopt, gehuwd en begraven.

Burgerlijke stand
De akten van burgerlijke stand en de huwelijkse bijlagen van alle Noord-Hollandse gemeenten worden bij ons bewaard. Deze bevatten per gemeente de aangiften van geboorte (1811-1912), huwelijk (1811-1942) en overlijden (1811-1970). Deze aktes zijn gedeeltelijk via onze website en WieWasWie te doorzoeken; een overzicht van ingevoerde gegevens is hier te vinden.

Bevolkingsregistratie
In deze gemeentelijke registratie van de inwoners van een gemeente kun je informatie vinden over gezinssamenstelling, beroepen, woonadressen en verhuizingen. Bij ons vind je alleen de registers van de bij het NHA aangesloten gemeenten (1850-1938); een overzicht daarvan is hier te vinden.

Militieregisters
In de militieregisters (1870-1941) kan je informatie vinden over iemands uiterlijk, beroep, medische conditie en – natuurlijk – dienstplicht. De militieregisters zijn op naam te doorzoeken via onze website of via WieWasWie.

Waterschout te Amsterdam
Het archief van de waterschout is eigenlijk het bevolkingsregisters voor schepelingen. Hierin vind je meer gegevens over de bemanning van Nederlandse schepen. Denk aan zaken zoals naam, rang, leeftijd, woon- en/of geboorteplaats en datum van aanmonstering. Een groot gedeelte van dit archief is digitaal in te zien.

Landverhuizers
In het archief van de Staatscommissie van toezicht over de doortocht en het vervoer van landverhuizers te Amsterdam vind je informatie betreffende alle personen die tussen 1895 en 1934 vanuit Amsterdam per schip zijn vertrokken. Een groot gedeelte van dit archief is digitaal in te zien.

Rechtbanken
In de Noord-Hollandse rechtbankarchieven (1811-1989) en in de oudere, plaatselijke, gerechtelijke archieven van de bij ons aangesloten gemeenten, zijn diverse soorten persoonsinformatie te vinden. Er zijn online indexen op de strafvonnissen van de Arrondissementsrechtbanken Amsterdam en Haarlem.

Gevangenissen
De archieven van gevangenissen te Alkmaar, Amsterdam, Haarlem en Hoorn kunnen informatie geven betreffende het verblijf, en de veroordeling van de gevangenen. Er is een online index op de inschrijvingsregisters van enkele gevangenissen beschikbaar.

Krijgsraden van de Landmacht
Deze archieven bevatten de stukken betreffende de zittingen van de krijgsraad, de militaire rechtbank waar over het algemeen kleinere vergrijpende voorkwamen. Er is een online index op dit archief beschikbaar.

Kom naar het Famillement op 25 juni 2022 van 10:00 en 18:00 uur. Toegang is gratis. Aanmelden is mogelijk via de website van het CBG.

Meer informatie is hier te vinden.

Het Famillement wordt gehouden bij:
Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32
DeLaMar Theater, Marnixstraat 402. De stand van het Noord-Hollands Archief is hier te vinden, in de Spieghel Foyer.

Meer vragen? Neem gerust contact met ons op via info@noord-hollandsarchief.nl, chat of telefoon, of bezoek onze studiezaal in Haarlem!