Menu

Kom in de zomervakantie naar de Janskerk!

Kom in de zomer langs bij het Noord-Hollands Archief! Bekijk de Janskerk, onze permanente tentoonstellingen en de zomerse tentoonstelling ‘Zomertijden’ (vanaf 21 juli).

Drukwerk maken
Ontdek het verhaal van drukkerij Joh. Enschedé in onze tentoonstelling Joh. Enschedé. Drukkerij van waarde. Waarom werd deze drukkerij zo’n succes? Hoe werkt het in een lettergieterij en hoe snijd je letters? En hoe maak je een bankbiljet? Kom langs en ontdek het antwoord op deze vragen en meer. Kinderen van 6 t/m 11 jaar kunnen bij de receptie gratis een audiotour en stempelkaart afhalen waarmee ze door de tentoonstelling kunnen gaan.

Of leer het in de praktijk, in het Historisch DrukLAB! Dit vind je in de bovenste zijvleugel van de tentoonstelling. In het DrukLAB helpen we je om je eigen kaartje of bankbiljet te drukken met een echte negentiende-eeuwse drukpers. Tijdens de zomervakantie is het DrukLAB elke woensdag van 13-16 uur geopend!

Verzetsvrouwen
Breng ook een bezoek aan onze andere permanente tentoonstelling De vele gezichten van Vrouwen in Verzet. Hier vertellen we de verhalen van honderden verzetsvrouwen uit Noord-Holland. We lichten verschillende aspecten van verzet uit zoals ‘vervalsingen’, ‘illegale pers’, ‘koerierswerk’, ‘gewapend verzet’ en ‘onderduikers’. Luister bij de vitrines ook naar de ingesproken verhalen over de verzetsvrouwen!

Vraag bij de receptie in de Janskerk om een leeg persoonsbewijs bij de receptie en ontdek samen de verhalen van Noord-Hollandse verzetsvrouwen. Het persoonsbewijs vul je zelf in door middel van zoek-, kijk- en doe-opdrachten. De antwoorden op de vragen vormen een code om een kluis met de laatste opdracht te kunnen openen. Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Jongere kinderen hebben waarschijnlijker hulp nodig van een begeleider.

Zomertijden
Speciaal voor de zomer laten wij in de tentoonstelling ‘Zomertijden’ van 19 juli t/m 2 september in de Commandeurszaal aan de hand van beeld uit onze collectie zien hoe Noord-Holland door de jaren heen de zomerde. Uiteraard met volop waterpret, koude ijsjes, campings en viskramen op het strand.


Onze tentoonstellingen zijn gratis toegankelijk en te zien op onze locatie in de Janskerk (Jansstraat 40) in Haarlem. De tentoonstelling Joh. Enschedé. Drukkerij van waarde is te bezoeken op de eerste verdieping, boven de studiezaal. De Vele Gezichten van Vrouwen in Verzet is op de begane grond, in de Heemsteedse kapel. Beide tentoonstellingen zijn toegankelijk voor rolstoelbezoekers (met uitzondering van het Historisch DrukLAB/ er is wel een traplift).