Menu

AFGELOPEN | Tentoonstelling Willem van Oranje door een gekleurde bril

Willem van Oranje-Nassau is ongetwijfeld de bekendste Nederlander. Als leider van de opstand in de 16e eeuw tegen de Spaanse koning Filips II groeide hij uit van een Duitse prins tot Vader des Vaderlands.

Met welke bril kijk jij naar Willem van Oranje-Nassau, onze 'Vader des Vaderlands’? Is hij een vrijheidsstrijder, een geloofsbeschermer of juist een grondlegger van een (on)rechtmatige dynastie? In onze tentoonstelling werpen wij gekleurde blikken op deze stamvader van Nederland.

Willem is een charismatische en ambitieuze man. Hij beweegt zich in hoge en lage kringen en neemt verschillende rollen aan. Omdat hij nooit het achterste van zijn tong laat zien, krijgt hij de bijnaam ‘Willem de Zwijger’. Waarom hij doet wat hij doet en wat zijn echte motieven zijn, is ook door bewaarde bronnen niet altijd te achterhalen.

Het verhaal van Willem van Oranje-Nassau is door de tijd heen op diverse manieren verteld. Wij dagen de bezoeker uit om een gekleurde bril op te zetten en zelf te kijken. Was hij een held, een vijand, een staatsman, stamvader of religieus voorvechter? Waar vocht hij echt voor en hoe werd zijn verhaal gebruikt om bepaalde zaken te legitimeren? Deze tentoonstelling verkent de beeldvorming rondom Willem van Oranje door de eeuwen heen tot aan de dag van vandaag. Hoe hij wordt herinnerd zegt soms meer over de eigen tijd dan over de tijd waarin hij leefde.

De tentoonstelling is te zien van 8 september t/m 15 oktober van maandag t/m vrijdag van 9-17 uur.

Extra openingsdagen: Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 10 en zondag 11 september van 11-16 uur, op zaterdag 17 september van 9-16 uur. Let op! Op zaterdag 15 oktober is de tentoonstelling in verband met het Geschiedenisfestival van 9-10.30 uur te bekijken.

Gratis entree.