Menu

Links

Fotografisch geheugen | Een ongeluk zit in een klein straathoekje

De collectie van Fotopersbureau De Boer (1945-2005) bevat foto’s van nationale en internationale beroemdheden, belangrijke gebeurtenissen, popconcerten en talloze sportwedstrijden, maar is pas echt bijzonder vanwege de vele beelden van ‘om de hoek’. Ze zijn er bij als de slagerszaak een jubileum viert of als er ergens een wiel door een raam vliegt, het ongeluk op de hoek van de straat. Als een gebeurtenis enigszins perswaardig is – en dat is in een regionale context al snel – leggen de fotografen het vast. Het is illustratief voor een fotopersbureau.

Ongelukken, botsingen en ongevallen

Een ongeluk trekt heel wat bekijks. De klap trekt mensen uit de wijde omgeving aan om een kijkje te nemen en de schade op te nemen, gelukkig meestal bestaande uit alleen wat blik. Toeschouwers snellen toe uit omliggende straten of gluren nieuwgierig vanachter de gordijnen van de slaapkamer. Het feit dat er inmiddels een persfotograaf aanwezig is, maakt het misschien extra interessant. Zo is het opvallend om te zien hoe vaak op de vroege foto’s uit de collectie jongeren zich rond het bewuste voortuig dringen, in een poging om ook door de camera vastgelegd te worden. Op andere foto’s zien we dat een ongeluk ook een onverwachte kans kan zijn om zelf een graantje mee te pikken, van iets dat letterlijk van de vrachtwagen is afgevallen.

Wat doet een persfotograaf als hij zelf betrokken is bij een ongeluk? Als Cees de Boer (1918-1985), de oprichter van het fotopersbureau, op 28 oktober 1960 zijn auto tegen een verkeerszuil in het midden van een Amsterdamse straat heeft geparkeerd, stapt hij uit en pakt hij zijn camera. Op de gemaakte foto’s is nog het metalen bordje ‘PERS | PRESS’ te zien, achter de voorruit van zijn beschadigde auto. Maakt Cees de foto’s voor de verzekering, ziet hij misschien iets perswaardigs, of is het een automatisme geweest?

Niet alle ongelukken eindigen in alleen blikschade. De persfotografen van Fotopersbureau De Boer zijn ook aanwezig bij ongevallen met een dodelijke afloop. Een voorbeeld daarvan is het ongeval van Alain Vincx op het circuit van Zandvoort op 25 mei 1987. Als stunt probeert Vincx met een auto over vier opeenvolgende bussen te vliegen. Poppe de Boer, zoon en opvolger van Cees de Boer, is bij de stunt aanwezig en ziet vanachter zijn camera hoe Vincx het leven laat.

2.000.000 persfoto’s online

Er zijn nog veel meer foto’s van ongelukken, botsingen en ongevallen te vinden in de omvangrijke collectie van Fotopersbureau De Boer. Een selectie uit de periode 1945-1990 vind je via deze link.

In gewijzigde vorm is dit artikel eerder verschenen:
Nico Vriend, “Een ongeluk zit in een klein straathoekje. Opnames van Fotopersbureau de Boer”, in: Haerlem Jaarboek 2021 (Historische Vereniging Haerlem, 2022),184-193.

Dit verhaal is onderdeel van het project Fotografisch Geheugen rond de bijzondere collectie van Fotopersbureau De Boer.