Menu

Archieftips voor beginners

Hoe doe je archiefonderzoek? Uiteraard leggen we dat uit op onze studiezaal, maar we helpen je ook thuis alvast graag op weg! Daarom hebben wij in samenwerking met het Het Utrechts Archief, Gelders Archief, Regionaal Archief Tilburg, Regionaal Archief Rivierenland het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA) een aantal korte animatiefilms en flyers laten maken waarin wordt uitgelegd hoe je archiefonderzoek doet. Wij hebben de films en flyers voor alle organisaties gemaakt om hun bezoekers op weg te helpen. Bekijk de films, flyers en nog veel meer handige archieftips hieronder. En kijk ook naar de superhandige kaart die onze collega Jan Kruidhof heeft gemaakt waarop je kunt zien welke archiefinstellingen bij welke gemeente horen!

Flyer: Waarom mag ik deze bron niet inzien?De meeste archieven zijn openbaar en dus voor iedereen in te zien. Soms is een archiefstuk nog niet openbaar. In deze flyer wordt uitgelegd waarom sommige archiefstukken nog niet openbaar zijn en wat je moet doen als je zo'n archiefstuk toch wilt bekijken.

Flyer: Doop-, trouw- en begraafboeken (DTB)Vanaf 1811 hield de Nederlandse overheid gegevens bij over geboorte, huwelijk en overlijden. Vóór 1811 vind je informatie in doop-, trouw- en begraafboeken (DTB). In deze flyer wordt uitgelegd wat in DTB-boeken staat en hoe je daar iemand in kunt vinden.

De video's en flyers zijn gemaakt door MirMotion in samenwerking met BrrBrr, werkplaats voor visuele communicatie.