Menu

Podcast ‘Luciana, huisvrouw in het verzet’ over verzetsvrouw Luciana Bokma-Rescia

Binnen de familie staat de Italiaanse Luciana Bokma-Rescia (1902-1995) bekend als een enigszins koele, kettingrokende huisvrouw. Totdat Luciana’s naam opduikt als communistische verzetsheldin in een boek van journaliste Daniela Tasca over de geschiedenis van Italianen in Nederland.

Een toevallige ontmoeting tussen Daniela Tasca en de achterkleindochter van Luciana, Noémi Prent, resulteert in een gezamenlijke zoektocht naar de verborgen geschiedenis van Luciana en de erkenning voor haar rol in het Nederlandse verzet.

Op 1 mei verschijnt de podcast Luciana, huisvrouw in het verzet bij het platform DOCS van de VPRO.

De lancering van de podcast en het project Verborgen Verzet vindt plaats op donderdag 25 april in het Noord-Hollands Archief.

Luciana’s portret is onderdeel van de tentoonstelling De vele gezichten van Vrouwen in Verzetpermanent te zien in het Noord-Hollands Archief.

Programma

  • Interview met Daniela Tasca en Noémi Prent
  • Paneldiscussie met journaliste Yvonne Scholten, historicus Erik Somers (NIOD), publiekshistorici Mark Bergsma en Agnes Cremers (Van Gisteren) en podcastmaker Jip Rigter
  • Muziek van Carla Regina

Na de lancering is er ruimte om de tentoonstelling De vele gezichten van Vrouwen in Verzet te bekijken en na te praten onder het genot van een Italiaans hapje en drankje.

Aanvang: 16.00 uur (inloop vanaf 15.30 uur)
Einde: 18.00 uur

Wil jij bij de lancering aanwezig zijn? Meld je aan door te mailen naar communicatie@noord-hollandsarchief.nl o.v.v. ‘Luciana, huisvrouw in het verzet’.

De podcast is mede tot stand gekomen dankzij: