Menu

Minisymposium ‘Hoe vertel je het verhaal over het verleden’

Onlangs verscheen nummer 200 van HeerlijkHeden, het kwartaaltijdschrift van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB). Daar is de vereniging trots op, maar tegelijk beseffen zij dat er honderden historische tijdschriften verschijnen, in allerlei uitvoeringen en gericht op tal van doelgroepen.

Naar aanleiding van het verschijnen van nummer 200 houdt de HVHB op vrijdag 17 mei een minisymposium waarin wordt gekeken wat zij van andere historische tijdschriften en instellingen kunnen leren. Hoe brengen zij het verhaal over het verleden? Hoe weten zij de emoties, gevoelens en gedachten van onze voorouders op inzichtelijke wijze aan hun doelgroep uit te leggen? Welke middelen zetten ze in, en hoe weten ze het verleden een plek te geven in het heden?

Het symposium vindt plaats in de Janskerk (Jansstraat 40) in Haarlem en is ook voor mensen buiten de vereniging toegankelijk.

Het programma start om 15.30 uur (inloop vanaf 15.00 uur) en is om 18.00 uur afgelopen.

Programma

15.30 uur: Welkom door Wim Gohres, voorzitter HVHB, en Patrick Vlegels, afdelingsmanager Archieven en Collecties bij het Noord-Hollands Archief

15.45 uur: Lezingen van o.a.:

  • Arjan Nobel, hoofdredacteur Holland. Historisch Tijdschrift en Tijdschrift voor Geschiedenis, en universitair docent Nederlandse Geschiedenis aan de UvA;
  • Cindy Eijspaart, programmamanager Geschiedenisfestival, een initiatief van het Historisch Nieuwsblad;
  • Laura van der Wijden, directeur Verwey Museum Haarlem;
  • Judith van Amelsvoort en Sarah Remmerts de Vries van online platform Oneindig Noord-Holland.

17.15 uur: Napraten onder het genot van een hapje en drankje

Aanmelden is verplicht. Meld je aan door te mailen naar jaapverschoor.hvhb@gmail.com. Er is ongeveer plek voor 75 mensen, dus vol=vol.