Vlak na de Tweede Wereldoorlog vormden de vele bunkers en versperringen van de Atlantikwall een pijnlijke herinnering aan datgene wat nog maar net was gebeurd. Wat moesten we ermee? Behouden, slopen of hergebruiken?
Kunstenaars, vakantiegangers, jongeren en schatgravers ontdekten in de jaren na de oorlog de bunkers en gaven er nieuwe invullingen aan, van vakantiehuis en hangplek tot vleermuizenbunker. Pas sinds kort worden de bunkers van de Atlantikwall gezien als belangrijk historisch erfgoed en als archeologische bronnen.
Vakantiewoning in een bunker op vakantiedorp ‘t Schuitegat in Bloemendaal (1979), anoniem (collectie fotopersbureau De Boer, inv.nr. 18359).
Niet eerder getoond materiaal
Niet eerder getoond materiaal uit de beeldcollectie Provinciale Atlas Noord-Holland, uniek archiefmateriaal en archeologische objecten uit recente opgravingen vertellen de veelzijdige geschiedenis van de bunker in het naoorlogse landschap.
Bunkers in het Kostverlorenpark, Zandvoort, Jan Wiegman (1946) (beeldcollectie Provinciale Atlas Noord-Holland, inv.nr. 359-4448).
Over de tentoonstelling
De tentoonstelling is te zien in Archeologiemuseum Huis van Hilde vanaf 29 juni 2024 tot en met 23 februari 2025. Zie voor meer informatie, openingstijden en de randprogrammering de website van archeologiemuseum Huis van Hilde.
Bunker te Bergen aan Zee, iets bezuiden Paal 32, Dirk Vis (1946) (beeldcollectie Provinciale Atlas Noord-Holland, inv.nr. 359-4716).
Samenwerking
De tentoonstelling ‘Van schuilplaats tot schatkamer. Atlantikwall-bunkers sinds de oorlog’ is samengesteld door het Noord-Hollands Archief in samenwerking met Huis van Hilde en combineert twee collecties: de archeologische collectie en de historische beeldcollectie Provinciale Atlas Noord-Holland, beide eigendom van de provincie Noord-Holland.