Stichting Verwey Museum Haarlem schenkt een groot aantal objecten aan het Noord-Hollands Archief om ze goed voor de toekomst te bewaren en voor het publiek toegankelijk te houden. Van modetekeningen tot fotoalbums, foto’s, folders en posters van Haarlemse bedrijven zoals Droste, en eigendomsbewijzen uit de 17de en 18de eeuw: de schenking is heel divers.
Naast het verzamelen van objecten, verwijderen musea ook van tijd tot tijd objecten uit hun collectie. In het geval van Stichting Verwey Museum Haarlem (en rechtsvoorgangers) was een groot deel van deze ‘ontzamelde’ objecten in bruikleen gegeven aan het Noord-Hollands Archief. In de zomer van 2024 is dit omgezet in een schenking.
Bewaren voor de toekomst
Deze keuze is tweeledig: enerzijds maakt de schenking de documenten veel beter doorzoekbaar voor derden, wat bijdraagt aan de toegankelijkheid van de collectie. Anderzijds kan het Noord-Hollands Archief, dankzij hun gespecialiseerde klimatologische omstandigheden, de objecten beter voor de toekomst bewaren.
De geschonken objecten zijn gevarieerd, stammen uit de 19de en 20ste eeuw en tonen een fascinerende inkijk in de collectie van de Stichting Verwey Museum Haarlem. In de recentste HRLM staat een artikel over de schenking, waarin enkele objecten worden uitgelicht. Lees dit artikel ook op onze website.
Modetekeningen
In de collectie zit bijvoorbeeld een modetekening van Frans Piët, bekend als de striptekenaar van Sjors en Sjimmie. Toen de Haarlemse Piët eind jaren dertig als freelancer in dienst kwam bij uitgeverij Spaarnestad, volgde hij lessen aan de Vrije Academie in Parijs. Mogelijk heeft Piët hier inspiratie opgedaan voor de modetekening die zich in de collectie van Stichting Verwey Museum Haarlem bevindt: de ‘Sultane Dior’, een groen fluwelen kledingstuk met een lichtblauwe zijden rok en gouden versiering.