Maandag 17 maart ondertekende Mirjam Vrees de schenkingsovereenkomst waarmee ze de dagboeken van haar moeder en verzetstrijdster, Netty Offers officieel overdraagt aan het Noord-Hollands Archief.
Netty Offers was tijdens de oorlog koerierster bij het Vrouwelijk Korps Binnenlandse Strijdkrachten. Vanaf mei 1941 hield ze dagboeken bij, waarin ze niet alleen haar eigen ervaringen vastlegde, maar ook krantenknipsels en nieuws uit het verzet verzamelde. De dagboeken beslaan 800 pagina’s en bevatten knipsels, pamfletten en handgeschreven teksten over haar dagelijks leven, deelname aan de spoorwegstaking van 1944 en de Binnenlandse Strijdkrachten.

Herman Mulder, de vader van Mirjam Vrees, sloot zich in dezelfde tijd aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten als wapeninstructeur. In 1945 begon hij een agenda bij te houden met korte aantekeningen, die vaak overeenkomen met Netty’s gedetailleerde verslagen, vooral over de hongerwinter van 1944-1945. Na de bevrijding leerden Netty en Herman elkaar kennen en kregen een relatie. In 1948 trouwden ze en bouwden samen een leven op.
In 2006 vond Mirjam Vrees de documenten in een oranje platenkoffertje bij het opruimen van haar moeders huis. Deze documenten geven niet alleen een inkijk in het leven van haar ouders, maar zijn ook van waarde voor de geschiedschrijving. Zo schrijft Mirjam Vrees zelf een boek aan de hand van de dagboeken en andere memorabilia. Zij draagt vandaag de documenten over aan het Noord-Hollands Archief 'om het goed te bewaren voor toekomstige generaties.'
Netty Offers komt daarnaast aan bod in onze permanente tentoonstelling 'De vele gezichten van Vrouwen in Verzet' in het Noord-Hollands Archief.
De dagboeken zijn kwetsbaar. Na de zomer hopen we de dagboeken voor iedereen toegankelijk te hebben, digitaal of inzichtelijk in de studiezaal, afhankelijk van de staat van het archief.
