Menu

De verjaardag van Haarlem

Op maandag 23 november jl. was het precies 770 jaar geleden dat Haarlem stadsrechten kreeg. Deze bijzondere gebeurtenis kon het Noord-Hollands Archief niet zomaar voorbij laten gaan!

’s Ochtends was er een feestelijk ontbijt in de Janskerk voor alle inwoners van Haarlem die – net als de stad – jarig zijn op 23 november. Tijdens dit ontbijt onthulde burgmeester Bernt Schneiders een nieuwe vitrine met daarin het stadsrecht van Haarlem. Het Ampzing Genootschap zorgde voor een muzikale omlijsting van het geheel.

Onthulling van de vitrine door Bernt Schneiders en Lieuwe Zoodsma. Foto: Inge Speekenbrink

Vanaf tien uur waren alle inwoners van Haarlem welkom in de Janskerk om het stadsrecht te komen bewonderen. De eerste 770 bezoekers kregen koffie of thee met een petit four. Ook de winnende klassen van de ontwerpwedstrijd van de gemeente Haarlem kwamen op verjaardagsvisite bij het Noord-Hollands Archief.

Feestelijke petit fours met het wapen van Haarlem. Foto: Inge Speekenbrink

De feestdag werd afgesloten met het Historisch Café ‘770 jaar Haarlem!’. Directeur Lieuwe Zoodsma gaf een toelichting op het stadsrecht van Haarlem en Eddy Put, diensthoofd van het archief in Leuven, over het stadsrecht van Leuven als voorloper van het Haarlemse stadsrecht. Aansluitend verzorgd Hans Mol een lezing over Damiate, Haarlem en de St. Jansheren. De Haarlemse wethouder van cultuur Jack van der Hoek sloot de avond af met een gesproken column over de jarige stad. Het trio Bijlsma2Hooglugt zorgde voor feestmuziek gedurende de avond.

Het stadsrecht van Haarlem in de nieuwe vitrine. Foto: Inge Speekenbrink

Het stadsrecht van Haarlem is inmiddels weer opgeborgen in het depot. Op 23 november 2016, tijdens de 771e verjaardag van Haarlem, is de vitrine weer te bezichtigen in de Janskerk.


RTV Noord-Holland maakte een mooie reportage over het verjaardagsontbijt en het stadsrecht: