Menu

Green Key Certificaat behaald

Op dinsdag 26 januari jl. heeft het Noord-Hollands Archief het felbegeerde Green Key Certificaat voor duurzame bedrijfsvoering in ontvangst genomen samen met zeven andere Haarlemse culturele instellingen. Het Green Key Certificaat is in drie gradaties te behalen; brons, zilver en goud. De beide locaties van het Noord-Hollands Archief hebben het zilveren niveau behaald.

Recordtempo

Het keurmerk is in een recordtempo behaald. Nog geen jaar geleden, 10 maart 2015, sloten acht Haarlemse culturele instellingen een ‘Intentieovereenkomst Duurzaamheid’. In een klein jaar hebben het Noord-Hollands Archief, Frans Hals Museum|De Hallen, Teylers Museum, Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Hart, Toneelschuur, Patronaat en Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem zich fors ingespannen om hun gebouwen en bedrijfsvoering duurzamer te maken.

Duurzame aanpassingen

Alle instellingen hebben besparende en duurzame aanpassingen verricht op onder andere het gebruik van water en energie. Tappunten zijn bijvoorbeeld uitgerust met sensoren en er is energie-efficiënte verlichting toegepast in de gebouwen. De Toneelschuur en Philharmonie lieten zien dat zij een grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak hebben geplaatst. Maar ook op het gebied van afvalscheiding, fair trade, het gebruik van afbreekbare schoonmaakmiddelen en isolatie hebben de instellingen grote vorderingen gemaakt.

Bewustwording

Naast positieve effecten voor het milieu en leefklimaat, heeft het behalen van het Green Key Certificaat ook haar impact op de bewustwording van het personeel en alle bezoekers van de Haarlemse culturele instellingen. In projectgroepen, bestaande uit verschillende medewerkers, zijn de instellingen onder begeleiding van het bedrijf Green Leisure aan de slag gegaan om de gebouwen en bedrijfsvoering duurzamer te maken. De werkzaamheden en resultaten worden via diverse kanalen gecommuniceerd naar de bezoekers van de culturele instellingen. Meer dan de helft van de Haarlemse bevolking brengt jaarlijks één of meerdere keren een bezoek aan de instellingen.

Green Key Certificaat behaald
Medewerkers van acht Haarlemse culturele instellingen vieren het behalen van het Green Key Certificaat.