Menu

Unie Van (Vrouwelijke) Vrijwilligers draagt archief over op Vrouwendag

Op Internationale Vrouwendag 2016,  dinsdag 8 maart, heeft de Stichting Unie Van Vrijwilligers Haarlem e.o. (UVV), vroeger Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers, haar archief over de periode 1940-1990 officieel overgedragen aan het Noord-Hollands Archief.

“Wij vinden dat informatie over onze geschiedenis voor iedereen toegankelijk moet zijn en zijn verheugd dat het Noord-Hollands Archief hiervoor zorgdraagt. Als eerbetoon aan de oprichting en initiatieven in het verleden vond de officiële overdracht plaats op Internationale Vrouwendag", aldus drs. Lida Veen, voorzitter van het bestuur van de UVV.

Het Noord-Hollands Archief heeft het archief van de UVV geïnventariseerd en beschreven. De inventaris van het archief is beschikbaar op de website van het Noord-Hollands Archief. Het archiefmateriaal kan worden geraadpleegd op de locatie Jansstraat.

Beginjaren Tafeltje Dekje
Beginjaren van Tafeltje Dekje

Unie Van (Vrouwelijke) Vrijwilligers

In 1943 werd ondergronds gewerkt aan het oprichten van een landelijke, overkoepelende organisatie voor vrijwilligerswerk door vrouwen. De activiteiten van het korps omvatten onder meer het opleiden van ambulancechauffeuses, het organiseren van ordonnansdiensten en de ondersteuning van huishoudens van gemobiliseerde militairen. Op 9 mei 1945 ging de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers officieel van start. In 1977 werd landelijk de naam gewijzigd in Unie Van Vrijwilligers. Door de wijziging van de naam kon de unie ook de mannelijke vrijwilligers vertegenwoordigen.

Bijzondere activiteiten

De UVV heeft sinds de oprichting snel en flexibel ingespeeld op de veranderende maatschappelijke ontwikkelingen. Een aantal bijzondere activiteiten van de UVV zijn:

  • De organisatie van de verkoop van de Kinder- en Zomerpostzegels (1953-1997)
  • Start van Tafeltje-Dekje (vanaf 1956)
  • Opvang van Hongaarse vluchtelingen (1956)
  • Hulp bij handwerken en hand- en spandiensten in ziekenhuizen, bejaardenhuizen en rusthuizen
  • Het omzetten van boeken in braille (later ook de voorleesservice)
  • Het verlenen van assistentie bij de  koopavonden voor gehandicapten bij V&D
  • Het opzetten van winkeltjes en een rijdende bibliotheek in ziekenhuizen
Verkoop van spulletjes om geld in te zamelen voor goede doelen
Verkoop van spulletjes om geld in te zamelen voor goede doelen