Menu

BINNENSTEBUITEN

Noord-Hollandse buitenplaatsen in beeld

Vanaf zaterdag 23 april 2016 neemt de dubbeltentoonstelling BINNENSTEBUITEN de bezoeker binnen én buiten Paviljoen Welgelegen mee in de wereld van de Noord-Hollandse buitenplaatsen.

In de tuin van Paviljoen Welgelegen in Haarlem is een expositieruimte ingericht met prenten, foto’s, tekeningen en kaarten uit de Provinciale Atlas Noord-Holland. Daarnaast exposeert Sjoerd Buisman buitenbeelden. Binnen in het provinciehuis zijn foto’s van ‘Bewoners en Bewerkers van Buitenplaatsen’ te zien, gemaakt door Kenneth Stamp. Ook zijn er schilderijen van Euf Lindeboom en ruimtelijk werk van een aantal ontwerpers van het project 1Boom te bewonderen.

Buitenplaatsen en historische tuinen

De Noord-Hollandse buitenplaatsen staan centraal in de dubbeltentoonstelling. In de 17e en 18e eeuw kunnen steeds meer kooplieden en welgestelde families zich naast een kapitale woning in de stad, ook een riante buitenplaats permitteren. Ze ontvluchtten in de zomermaanden de drukke, stinkende stad en genieten in hun lusthoven van kunst, literatuur en muziek. Het buitenzijn speelt een belangrijke rol en rondom het buitenhuis worden fraaie tuinen aangelegd. Aanvankelijk overheerst de formele tuinstijl met geometrische vormen, strakke lanen en barokke bloemperken. Later komen hier slingerpaadjes, watervallen, beekjes en bosschages voor in de plaats.

Weekendopenstelling en fotowedstrijd

In het weekend van 23 en 24 april 2016 start het buitenplaatsenseizoen op Paviljoen Welgelegen. Dit weekend zijn het Paviljoen en de tuin van 12.00 tot 17.00 uur geopend voor bezoekers, met een leuk en leerzaam programma voor jong en oud. Er zijn rondleidingen door de binnententoonstelling, wandelingen door de Haarlemmerhout, bezoekers kunnen zich laten portretteren en meedoen aan een fotowedstrijd.

Buitenplaatsen in Beeld

De tentoonstelling BINNENSTEBUITEN vormt een programmaonderdeel van Buitenplaatsen in Beeld, een programma waarin de buitenplaatsen in Kennemerland als cultuurhistorische identiteit centraal staan. Het is een initiatief van de provincie Noord-Holland, het Noord-Hollands Archief en het programma Buitenplaatsen in Beeld.