Menu

Links

Index memories van successie kantoor Haarlem 1882-1902 online

De index op de memories van successie van het successiekantoor Haarlem (periode 1882-1902) is sinds kort te doorzoeken via het archievenoverzicht op onze website. Het grootste gedeelte van de memories zelf is nog niet digitaal beschikbaar, maar kan geraadpleegd worden in de studiezaal van de locatie Jansstraat. Ook is het mogelijk om via het archievenoverzicht een aanvraag te doen om scans te laten maken van archiefstukken. Lees hoe u een aanvraag voor ‘scannen op verzoek’ kunt doen.

De volgende gemeenten vielen in deze periode onder successiekantoor Haarlem: Bennebroek, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemstede, Schoten, Spaarndam en Zandvoort.

Memories van successie

Om enig idee te krijgen van de vermogenspositie van uw voorouders kunt u onderzoek doen in de memories van successie. Sinds het begin van de negentiende eeuw moet  in Nederland belasting betaald worden over een erfenis. Deze belasting heet successierecht. Om te bepalen hoeveel er door de erfgenamen moet worden betaald aan successiebelasting, wordt er na iemands overlijden een memorie van successie opgemaakt. Daarin wordt beschreven waaruit de erfenis bestaat, wat de waarde ervan is en wie de erfgenamen zijn. Lees meer over onderzoek doen in de Noord-Hollandse memories van successie.

Memorie van Successie
In een memorie van successie wordt de waarde van een erfenis geregistreerd.