Menu

Bouwarchieven Bloemendaal en Bennebroek naar NHA

Donderdag 9 februari overhandigde Wilma Atsma, gemeentesecretaris van Bloemendaal, de bouwarchieven van Bennebroek en Bloemendaal officieel aan Lieuwe Zoodsma, gemeentearchivaris van Bloemendaal en directeur van het Noord-Hollands Archief. Deze bouwarchieven bestrijken voor Bennebroek de periode 1905 - 2008 en voor Bloemendaal de periode 1902 - 1988. De papieren dossiers staan nu in de depots van het Noord-Hollands Archief, waardoor ze voor de toekomst duurzaam bewaard en toegankelijk blijven.


Wilma Atsma, gemeentesecretaris van Bloemendaal, overhandigt de bouwarchieven van Bennebroek en Bloemendaal officieel aan Lieuwe Zoodsma, gemeentearchivaris van Bloemendaal en directeur van het Noord-Hollands Archief.
Foto: Rob Plasschaert l Noord-Hollands Archief

Bijzondere objecten

De bouwarchieven bevatten onder andere vergunningen en bouwtekeningen van unieke gebouwen in Bennebroek en Bloemendaal. Bijvoorbeeld van het paviljoen van architect Van Kempen, dat vroeger aan de kop van de Zeeweg stond. Ook de originele tekeningen van Gerrit Rietveld voor Villa Rapsodie op de Johannes Verhulstweg zijn in de bouwarchieven te vinden.


'Het Ronde Huis' aan het einde van de Zeeweg, een ontwerp van de Bloemendaalse architect H.W. van Kempen.
Foto: Beeldbank l Noord-Hollands Archief

Archieven raadplegen

De archieven zijn door de gemeente op microfiche gezet, geschoond en gedigitaliseerd. U kunt informatie uit de bouwdossiers opvragen via de website van de gemeente Bloemendaal.

Van de overgebrachte dossiers is een overzicht gemaakt dat samen met de papieren dossiers te bekijken is bij het Noord-Hollands Archief, Kleine Houtweg 18 in Haarlem.