Menu

Ahmet Polat fotografeert Noord-Hollands landschap

Ahmet Polat, Fotograaf des Vaderlands 2015-2016, gaat tot augustus 2017 het Noord-Hollandse landschap vastleggen. De provincie Noord-Holland en het Noord-Hollands Archief hebben hem de opdracht gegeven om voor toekomstige generaties het huidige landschap te fotograferen om in beeld te brengen hoe het landschap verandert door nieuwe manieren van energieopwekking. De beelden van Polat worden verwerkt in een tentoonstelling over de impact van de energietransitie op het Noord-Hollandse landschap.

Ahmet Polat

Polat publiceerde zijn foto’s onder andere in The New York Times, Vogue, de Volkskrant, Rolling Stone Magazine. Hij exposeerde in Palais des BOZART in Brussel,  Stedelijk Museum, Rijksmuseum en FOAM. Hij won in 2006 de prestigieuze ICP Infinity Award in New York. In 2013 werden 2 projecten genomineerd voor de Dutch Doc Award, Nederlands grootste documentaire fotografieprijs. Daarnaast is hij als docent verbonden aan de Academy of Art and Design in Enschede.


Ahmet Polat

De Provinciale Atlas

Een bijzondere collectie die het Noord-Hollands Archief beheert, is de beeldcollectie van de provincie Noord-Holland, de zogenaamde Provinciale Atlas Noord-Holland. De collectie bestaat uit prenten, tekeningen, kaarten en foto’s die betrekking hebben op de gehele provincie. De afbeeldingen geven een duidelijk beeld hoe Noord-Holland er uit zag en hoe het zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. In totaal gaat het om zo’n 82.000 objecten. Jaarlijks coördineert het Noord-Hollands Archief een documentaire foto-opdracht, waarmee de Provinciale Atlas wordt aangevuld met actueel beeld van het Noord-Hollandse landschap.