Menu

AFGELOPEN | Machinerie - Dageraad van industrieel Noord-Holland

In samenwerking met het Noord-Hollands Archief, waar de collectie van de Provinciale Atlas wordt beheerd, is in het Paviljoen Welgelegen een zomertentoonstelling samengesteld gebaseerd op beeldmateriaal uit de collectie Provinciale Atlas. Historische foto’s, prentbriefkaarten en aanvullend filmmateriaal tonen of belichten verschillende aspecten van allerlei historische machines en industriële installaties uit de landbouw, fabrieken, de Koninklijke Hoogovens en gemalen. Ze vertellen het bijzondere verhaal van de dageraad van Noord-Hollands industrieel verleden. De expositie wordt georganiseerd in het kader van het thema ‘energietransitie Noord-Holland’ en zoomt in op het historisch verleden van industrieel Noord-Holland.

Vier kunstenaars wier werk qua materiaalkeuze, aanpak of in compositorische zin raakvlakken heeft met deze selectie van historisch beeldmateriaal, te weten Kim Habers, Michael Jacklin, Robert Lambermont en Reinoud Oudshoorn, zijn gevraagd deze selectie met enige werken te completeren.

Periode: 14 juli tot en met 1 september 2017
Locatie: Dreef Exposities, Paviljoen Welgelegen, Dreef 3, Haarlem.
De toegang is gratis.

De Provinciale Atlas

Het Noord-Hollands Archief beheert een bijzondere beeldcollectie van de Provincie Noord-Holland, de zogeheten Provinciale Atlas Noord-Holland. De collectie bestaat uit prenten, tekeningen, kaarten en foto’s. De afbeeldingen - in totaal zo’n 82.000 objecten - geven een duidelijk beeld hoe Noord-Holland er uit zag en zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld.