Menu

Nieuwe editie van Uitgelicht: Fotograaf Ahmet Polat

Binnenkort verschijnt de nieuwe editie van Uitgelicht, het magazine van het Noord-Hollands Archief. Als tipje van de sluier kunt u hier alvast het artikel lezen over Ahmet Polat, dit jaar de fotograaf van de provinciale foto-opdracht.

Het landschap van de provincie Noord-Holland is voortdurend in beweging. Door de veranderingen in beeld te brengen, weten we later precies hoe het landschap zich heeft ontwikkeld. Om die reden organiseert de provincie Noord-Holland samen met het Noord-Hollands Archief jaarlijks een foto-opdracht. De fotograaf legt met zijn of haar visie het tijdsbeeld op geheel eigen wijze vast. Dit jaar is het de beurt aan Ahmet Polat.


Ahmet Polat

Polat groeide op in Fijnaart, Noord-Brabant. Na zijn studie aan de St. Joost Academie in Breda, vertrok hij voor tien jaar naar Istanbul om in 2015 weer naar Nederland terug te keren.

Polats werk is zeer divers. Zo doet hij commerciële opdrachten voor magazines als Harper’s Bazaar en Vogue, waarvoor hij ook een jaar artdirector was in zijn periode in Turkije. Daarnaast maakt hij veelvuldig autonoom werk. En ook dat heeft een imposant trackrecord. Zo was zijn werk onder meer te zien in het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum en Foam Fotografiemuseum in Amsterdam. Met een expositie in Bozar, Paleis voor de Schone Kunsten in Brussel, gooide hij ook internationaal hoge ogen. En hij sleepte meerdere internationale prijzen in de wacht, zoals de International Center Photography Infinity Award in New York.

Terug naar onze eigen provincie. Polat werd door Ellen Dosse en Peter van der Doel, leden uit de fotocommissie, gevraagd om eens na te denken over een opdracht in het kader van het thema van dit jaar: energietransities. Polat was er direct door gegrepen. Hoe gaan mensen om met al die veranderingen in zo korte tijd op het gebied van energie, vroeg hij zich af.  Deze opdracht past bij veel van zijn eerdere projecten, waarin de beleving van de mens centraal staat. Polat zoekt vaak  de grenzen op van de fotografie  en werkt graag  op het snijvlak van fotografie met film, theater en andere vakgebieden. De opdracht van de fotocommissie is dus een mooie uitdaging voor hem.


Kunstschilder Bas van Nieuwburg op z’n oude Pinck, Ahmet Polat, 2017.

Op dit moment is Polat bezig met de opdracht vorm te geven. Hij beschouwt het als een onderzoek naar de echte verhalen die vanuit de mensen zelf komen. En dan bedoelt hij met klem níet de informatie van bepaalde instanties. Die verhalen gaan bijvoorbeeld over het wonen bij windmolens en het plaatsen van zonnepanelen. Als fotograaf gaat hij juist aan de slag met een beeldverhaal dat informatief of interessant is voor de bezoeker van de tentoonstelling.

Op het moment van schrijven is Polats onderzoeksfase nog in volle gang, al krijgt deze wel steeds meer duidelijke vorm. Wij wachten nog in spanning af. Een tip voor de volgende foto-opdracht geeft hij alvast mee: ’Maak de opdracht je geheel eigen, dan blijft het interessant voor jezelf en voor anderen.’

Uitgelicht 9, blz.34 en 35. Tekst: Tessa van den Haak / beeld Ahmet Polat en Annejet Brandsma (fotografe portret).