Menu

Noord-Hollands Archief ontvangt bijzondere kaart van Elswout

Onlangs ontving het Noord-Hollands Archief een unieke éérste manuscriptkaart met het ontwerp voor de verandering van de tuin van de buitenplaats Elswout.

Deze kaart is gemaakt door de Duitse landschapsarchitect Eduard Petzold (1815-1891) met de hand gesigneerd en gedateerd op mei 1883. Petzold en landschapsarchitect Leonard Springer kregen de opdracht voor een nieuw tuinontwerp van Willem Borski III, de laatste erfgenaam in de mannelijke lijn van de Borski’s. Uiteindelijk werd Springers ontwerp boven dat van Petzold verkozen. Petzold had echter het jaar daarvoor al het akkoord gekregen op zijn ontwerp voor de tuin van Duinlust, een buitenplaats die ooit onderdeel van ‘Groot Elswout’ was en in bezit van Louise, de zus van Willem Borski III, was. Willem Borski III heeft de uitvoering van de tuin naar ontwerp van Springer nooit mogen meemaken, hij overlijdt in 1884.

Met de schenking van deze manuscriptkaart heeft het NHA álle ontwerpen en ontwerpfases van de tuin van Elswout uit de jaren 80 compleet in zijn collectie.