Menu

Noord-Hollands Archief ontvangt onbekende foto’s van Hannie Schaft

Het Noord-Hollands Archief heeft onlangs 5 tot nu toe onbekende foto’s van Hannie Schaft ontvangen. Schaft is op alle foto’s samen te zien met Jopie Wassink, familie van de schenker. Wassink is op 29 maart 1923 in Hengelo geboren en rond haar 8ste met het hele gezin naar Haarlem verhuisd, naar de Spaarnhovenstraat 57. Zij is overleden op 8-9-2004 te Alkmaar. Haar vader, W.F. Wassink, was volgens het toenmalige adressenboek van Haarlem een bankwerker. Haar familie heeft bevestigd dat de twee vrouwen niet samen op school of op de universiteit hebben gezeten.


In de tuin bij de familie Wassink.

Vakantiefoto’s?

De foto’s hebben allemaal een zomerse sfeer. Dat roept de suggestie op dat het mogelijk vakantiefoto’s zijn, mede gelet op de locaties. Op twee foto’s staan de vrouwen bij het ‘Belgenmonument’ in Amersfoort en op een foto bij het ‘Emmamonument’ in Soest. Op de andere twee foto’s zitten Hannie en Jopie samen in een voortuin met de ouders van Hannie. Onderzoek heeft al aangetoond dat dit huis niet het huis is van de familie Schaft aan de Van Dortstraat. Het huis zou een vakantieadres kunnen zijn waar de familie samen met Jopie verbleef. Overduidelijk is dat Jopie en Hannie goede vriendinnen moeten zijn geweest. Vraag is natuurlijk ook, wie heeft de foto’s gemaakt bij de twee monumenten.


Bij het Belgenmonument in Amersfoort.

Datering?

Beide monumenten waar de twee vrouwen zijn gefotografeerd, waren pas enige jaren daarvoor onthuld: het Belgenmonument in 1938 en het Emmamonument in 1936. Gelet op het voorkomen van Hannie, vermoeden we dat deze foto's dateren uit 1940-1941, gemaakt vlak voordat ze gaat studeren of net aan het studeren is aan de Universiteit van Amsterdam. Bijzonder aan de foto’s is, dat we binnen de canon van Hannie Schaftfoto’s voor het eerst opnamen hebben van een ontspannen Hannie.

Oproep

Kunt u ons meer vertellen over Jopie Wassink? Kent u iemand die haar heeft gekend? Neem dan contact op met het Noord-Hollands Archief via info@noord-hollandsarchief.nl.


Bij het Emma-monument in Soest.


Bij het Belgenmonument in Amersfoort.


Met de familie Wassink.