Het Noord-Hollands Archief beschikt over duizenden foto’s van Haarlem, maar vaak weten we niet precies welke locatie er is vastgelegd. Weet jij wel waar de fotograaf stond en welke kant hij opkeek?
Door camerastandpunten te bepalen, wordt het straks mogelijk om onze beeldcollectie op nieuwe manieren te doorzoeken. Bijvoorbeeld door een plek op een kaart te markeren en alle historische afbeeldingen van jouw huis te vinden. Wie weet werken we gezamenlijk zelfs toe naar een ‘Historisch Google Street View’.
Hoe werkt het?
In Hier Haarlem! staan foto’s klaar om op de juiste plek gezet te worden. Dit doe je door het camera-icoontje op de plek te zetten waar de fotograaf gestaan heeft. Vervolgens kan je de kijkhoek en het blikveld van de fotograaf bepalen.
Hulpmiddelen om te bepalen waar de fotograaf stond, zijn er gelukkig ook. Het voornaamste is Google Street View, waarin hedendaagse foto’s van de locaties te vinden zijn. Binnen Hier Haarlem! is het mogelijk om het door jou bepaalde standpunt en de kijkhoek direct te vergelijken met ditzelfde punt in Google Street View.
Helpen?
Op dit moment bieden we prachtige Haarlemse foto’s aan uit de jaren twintig en dertig van Leonard Baruch, en uit de jaren vijftig, zestig en zeventig van Wim Zilver Rupe.
Leonard Baruch
De foto’s van de in Amsterdam geboren Leonard Baruch (1905-1978) behoren tot de fraaiste opnames van Haarlem. Hij maakt ze in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw, voornamelijk in zijn studententijd. Baruch legt met name ‘het gewone’, het dagelijks leven, vast en heeft daarbij een uitstekend oog voor detail. Het levert prachtige beelden op van circa 200 Haarlemse locaties. We willen graag weten welke locaties hij precies heeft vastgelegd!
De projectpagina met de foto’s van Baruch is hier te vinden.
Wim Zilver Rupe
De Amsterdamse fotograaf Wim Zilver Rupe (1904-1983) is één van de belangrijkste naoorlogse fotografen in Nederland. Vanaf 1957 tot 1971 is hij in dienst van de afdeling Openbare Werken van de gemeente Haarlem, waarvoor het zijn taak is om monumentenpanden en het veranderd stadsbeeld vast te leggen. Veel van de door hem gefotografeerde gebouwen zijn dan ook vlak na zijn vastlegging gesloopt of gerenoveerd (de panden er omheen staan tegenwoordig echter vaak nog fier overeind). Hoewel zijn taak vrij rechttoe rechtaan is, slaagt Zilver Rupe er ook bij dit soort opdrachten in om zijn eigen signatuur mee te geven. Het levert prachtige beelden op van Haarlem in de jaren vijftig, zestig en zeventig. Help je mee om deze op de juiste plek te zetten?
De projectpagina met de foto’s van Zilver Rupe is hier te vinden.
Op de projectpagina’s zijn nadere handleidingen te vinden.