Menu

AFGELOPEN | Onze dieren gaan op reis naar Dublin

De 34 dierentekeningen van Frans Post, die in 2010 bij het Noord-Hollands Archief werden ontdekt, gaan op reis naar Dublin. De National Gallery of Ireland wijdt van 8 september t/m 9 december 2018 een tentoonstelling aan Frans Post, en toont naast de tekeningen een aantal van zijn werken die hij in Brazilië vervaardigde.

Conservator beeldcollecties van het Noord-Hollands Archief, Alexander de Bruin, ontdekte de voorstudies van onder meer een witlippekari, een capibara en een jaguar bij digitaliseringswerkzaamheden. Hij vond ze in een map met tekeningen van vogels die door de kunstenaars Pieter Holsteijn de Oudere en de Jongere waren gemaakt, tijdgenoten van Frans Post. Deze vogeltekeningen waren in 1888 geschonken aan het Noord-Hollands Archief.


Jaguar, Frans Post (1612-1680) Noord-Hollands Archief, Waterverf met gouache, met pen in zwart, over grafiet, ca. 1638-1644

Het gaat om 24 zeer gedetailleerde tekeningen in gouache en aquarel en 10 tekeningen in grafiet, waarvan de meeste zijn voorzien van opmerkingen in een 17e-eeuws handschrift. Om de echtheid van de tekeningen vast te stellen werd er nauw samengewerkt met het Rijksmuseum en het tijdschrift Master Drawings. De tekeningen werden in 2016/17 in het Rijksmuseum samen met zes schilderijen van Post en opgezette dieren uit Naturalis Biodiversity Center in Leiden gepresenteerd.

Alexander de Bruin: “De tekeningen met hun bijschriften hebben een frisheid, die je het gevoel geven dat je echt over de schouder van Frans Post mee kijkt, terwijl hij de fascinerende fauna van de Nieuwe Wereld vastlegt.”


Brazilian Landscape, 1660s © National Gallery of Ireland

De National Gallery laat de tekeningen zien van 8 september t/m 9 december 2018 in de tentoonstelling ‘Curious Creatures’, waar ze samen getoond worden met het schilderij ‘Brazilian Landscape with Sugar Mill’ (ca. 1660) van Post uit de eigen collectie, en het werk ‘Gezicht op Olinda’ (1662), dat als bruikleen van het Rijksmuseum komt.

Frans Post (1612-1680) was een kunstenaar uit Haarlem, die tussen 1637-1644 in Nederlands-Brazilië werkte in het gevolg van gouverneur Johan Maurits van Nassau. Hij werd beroemd met zijn schilderijen van Braziliaanse landschappen. Tot de vondst van de getekende voorstudies was er geen enkele plant-of dierstudie van zijn hand bekend. Deze tekeningen vormen het ontbrekende puzzelstukje in het oeuvre van de Haarlemse schilder.

Onze conservator beeldcollecties, Alexander de Bruin, is bij het symposium en de opening van de tentoonstelling en vertelt hierover op instagram @nharchief.

Bekijk alle tekeningen van Frans Post in de webexpositie Frans Post: Dieren in Brazilië.