Menu

Hier! Heemstede

Het Noord-Hollands Archief wil van al haar foto’s graag weten wat er precies is vastgelegd. Dit maakt in de toekomst nieuwe zoekmogelijkheden en presentaties mogelijk. Binnen Hier! vragen we daartoe de hulp van het publiek. Weet jij waar de fotograaf stond en welke kant hij of zij opkeek? Aan Hier! zijn de glasnegatieven toegevoegd van de gemeente Heemstede uit de periode 1920-1940.

Hier! Heemstede – glasnegatieven 1920-1940


Eindpunt stoomtram NZH Tramwegmaatschappij Leiden-Heemstede, 18 september 1929

Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw verandert de gemeente Heemstede wezenlijk van karakter. Was het aan het begin van de eeuw nog voornamelijk een plattelandsgemeente, gedurende het interbellum wordt het volgebouwd met nieuwe wijken: arbeiderswoningen in het centrum en het zuidwesten, middenstandswoningen (twee onder één kap) én een enkele villawijk in andere gedeeltes. De Heemsteedse Dreef, Schilderswijk, Componistenwijk en Indische wijk volgen in de jaren dertig. Het aantal inwoners schiet omhoog, sportparken worden aangelegd en Heemstede krijgt een spoorwegstation. Dankzij de bewaard gebleven glasnegatieven – prachtig materiaal – kunnen we er nog getuige van zijn. Maar wat is er precies gefotografeerd?

De projectpagina met de glasnegatieven van Heemstede is hier te vinden.

Wil je de al ingevoerde punten op een kaart bekijken, of meer weten over het hoe en waarom van dit project? Ga dan naar ons NHALab.