Menu

AFGELOPEN | Retrospectief ter ere van 50 jaar De Toneelschuur

Haarlem viert cultuur! En De Toneelschuur is met haar jubileum een van de hoogtepunten samen met de 100-jarige Stadsschouwburg, Leonardo da Vinci in Teylers Museum (al afgelopen) en het Frans Hals Museum met de blockbuster Frans Hals en de Modernen. De Toneelschuur staat sinds 50 jaar voor kwaliteit en vernieuwing en wil een vooruitstrevend theater zijn. Een prachtige gelegenheid voor het Noord-Hollands Archief in de archieven de duiken en te kijken of deze vernieuwing ook in de affiches in de eigen collectie te zien is. Tevoorschijn kwam een bijzondere stapel affiches uit de vroege jaren 80 van de 20e eeuw. Geen overzicht van 50 jaar, maar toch een mooie staalkaart van de diverse manieren hoe de voorstellingen door de vormgevers werden verbeeld.

In die periode zijn nog heel verschillende trends gaande, het affiche voor de voorstelling Dolores heeft echt het ‘jaren 80 gevoel’ door het lettertype en neonkleuren, terwijl het affiche voor Van moeders zijde nog meer de jaren 70 sfeer uitstraalt.

Verder is er enerzijds sprake van een meer sobere en strakke vormgeving, zoals het op de jaren 30 geïnspireerde affiche voor de voorstelling Lude! en de affiche voor de voorstelling Square dance, die lijkt op een constructietekening. Anderzijds zitten er uitbundige exemplaren tussen, ontworpen voor de voorstellingen Falstaff, Au bois dormant en Dialoog in de onderwereld. Je ziet felle kleuren, barokke lettertypes en sprookjesachtige tekeningen.

De tentoonstelling is van 8 februari t/m 31 maart 2019 te zien in het Archiefcafé van het Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40, Haarlem. Gratis toegankelijk van ma t/m vr van 9-17 uur, en op zaterdag 16 februari en 16 maart van 9-16 uur.

In oktober 2018 verscheen een omvangrijk en rijk geïllustreerd boek over de bijzondere geschiedenis van 50 jaar De Toneelschuur. Het boek is aan de kassa bij De Toneelschuur en online te verkrijgen en is gedurende de tentoonstelling te koop bij de receptie van het Noord-Hollands Archief.