Menu

Verslaafd aan voetbal?

Tijdens het Historisch Café 'De (voet)bal gaat weer rollen' op 28 januari in het Noord-Hollands Archief, ging Haarlems Dagblad columnist Frans van Deijl na of hij een voetbalverslaving heeft. Lees hieronder de column terug.

"Mijn vrouw riep laatst vanuit de keuken: 'Je bent verslaafd aan dat voetbal'. Ik hoorde haar niet goed, want ik keek naar tv waar Messi op het punt stond een vrije trap te nemen. 'Ja hoor schat', riep ik terug, wetende dat een 'nee' geheid nieuwe vragen zou uitlokken. Vragen waar ik nu helemaal geen zin inhad. Pas later drong me de lading door van haar verzuchting: was ik verslaafd aan het spelletje, behoorde ik tot dat verdwaasde gilde der voetbaljunks?

Tsja, kon je het een verslaving noemen dat ik iedere vrijdagavond reeds om half negen 's avonds naar de slaapkamer vertrok om daar naar Veronica Inside te kijken? Om daarna, uiterst goed geluimd, beneden een pilsje in te schenken en dan alle samenvattingen te bekijken van de Keukenkampioen-divisie? Van de verrichtingen van ons aller Telstar uit Velsen-Zuid had ik me dan al, switchend in de verschillende reclames van Veronica Inside, op de hoogte gesteld.

Was het raar dat ik op zaterdagochtend in alle vroegte naar de supermarkt toog om de Volkskrant te kopen, voor het Sportkatern uiteraard? Om daarna met mijn zoon naar de Koninklijke HFC af te taaien, voor weer zo'n bloedstollende wedstrijd van hem in de Tweede Divisie A. Ik beschouw het als het hoogtepunt van de week, die wedstrijd van hem op zaterdag, thuis of uit, ik volg alles. Ik ben zijn trouwste fan. Na de 13-1, blijven we meestal hangen op het clubhuis, onder het genot van een panini en een bakkie troost, om dan weer te gaan kijken naar de 15-1, eerstedivisionist. Vaak pakken we de 17- en de 19-1 ook nog mee. Tegen vieren rijden we dan naar huis, erop gokkend dat moeders alle boodschappen in huis heeft gehaald en wij niets anders meer hoeven te doen dan te kijken naar Fox Sports; rond die tijd is er altijd wel een wedstrijd uit de Premier League, de Bundesliga of de Primera Division. Na de hinderlijke onderbreking van de gezamenlijk te gebruiken avondmaaltijd, vlei ik mij wederom neer voor de buis. Eredivsie. AZ speelt vaak op zaterdag. Daarna naar Ajax, en de rest. Mocht het aanbod te mager zijn, dan switchen we naar Ziggo waar altijd wel een wedstrijd uit de Serie A wordt uitgezonden. Zondags, na het ontbijt, maak ik me op voor de half een-wedstrijd, en als het eerste van HFC thuis speelt, dan daar voor. Als HFC uit speelt, kijken we of misschien Alliance thuisspeelt, of HBC, RCH, of BVC Bloemendaal alwaar de derde helft altijd gezellig is, met veel bier, dikke worst en live-muziek. Tegen vijven, ietwat waggelend op de benen, gaan we dan weer huiswaarts om vervolgens om zeven uur bij Studio Sport samenvattingen van wedstrijden te bekijken waarvan ik de meeste al heb gezien. 's Avonds maak ik dan graag nog even een ommetje bij de talkshows van Jack van Gelder en Tom Egbers. Maar vaak haal ik eindtune al niet meer, want volledig afgepeigerd en in slaap gesukkeld.

Maandag wasdag? Vergeet het maar. De sportkaternen van Haarlems Dagblad en al die andere kranten, moeten doorgenomen worden. 's Avonds is er dan weer Veronica Inside... gelukkig, want vaak duurt het dan weer tot vrijdag, voordat ik de volgende wedstrijd kan bekijken. Soms heb ik geluk, als op dinsdag Champions League wordt gespeeld. En op woensdag. En donderdag is er dan Europa League. Dat zijn de mooiste weken.

Dus om nou te zeggen dat ik voetbalverslaafd ben...?"


Naast onze vaste columnist was ook het Trio Bijlsma2Hooglugt tijdens het Historisch Café aanwezig. Samen met Joop Kooger en John Erich brachten zij onder andere het nummer 'Er is maar een club aan de kade' ten gehore.