Menu

‘Haarlem in Vogelvlucht’ valt in de prijzen

Donderdag 7 februari werd in de Koninklijke Bibliotheek (KB) voor de tiende keer de Geschiedenis Online Prijs uitgereikt. De tweede publieksprijs was voor de Haarlemse inzending: de animatie ‘Haarlem in Vogelvlucht’. 806 mensen brachten hun stem uit op deze animatie. Hartelijk dank aan alle stemmers.

De 3D-animatie Haarlem in Vogelvlucht laat in 6 minuten een aantal belangrijke momenten uit de rijke geschiedenis van Haarlem zien. Aan de hand van historische kaarten en 3D-modellen van de stad vliegt de kijker langs de vroegste bewoners van het gebied aan de rivier het Spaarne en de bouw van de St. Bavokerk, naar de gloriedagen van de Gouden Eeuw en de eerste Nederlandse spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem. De animatie maakt op een prachtige manier stadsgeschiedenis toegankelijk voor iedereen. Haarlem in Vogelvlucht is ook vijf dagen per week op groot scherm te zien in het bezoekerscentrum Anno Haarlem in het stadhuis.


Maarten Brock (Noord-Hollands Archief, links) neemt samen met de partners de prijs in ontvangst

‘Haarlem in Vogelvlucht’ was een gezamenlijk project met de gemeente Haarlem, het Archeologisch Museum Haarlem en Haarlem Marketing. Daarnaast heeft een aantal Haarlemse erfgoedorganisaties bijgedragen aan de totstandkoming van de animatie: waaronder de Historische Vereniging Haerlem, Museum Haarlem, Frans Hals Museum en Teylers Museum.

De juryprijs ging naar de website ‘Handelaar in Slaven’ van het Zeeuws Archief. De Anne Frank Stichting en de blog ‘My Inner Victorian’ wonnen gezamenlijk de tweede juryprijs. De eerste publieksprijs was voor ‘Erfgoed ’s Hertogenbosch’.