Menu

Lokaliseer Bispinck’s Bloemendaal

Ben jij een Bloemendaalkenner of een liefhebber van oude foto’s? Voor ons project Hier! zijn wij op zoek naar mensen die de locaties van de beroemde foto’s van Ignatius Bispinck (1860-1924) exact weten te achterhalen.

Het Noord-Hollands Archief wil van al haar foto’s graag weten wat er precies is vastgelegd. Dit maakt in de toekomst nieuwe zoekmogelijkheden en presentaties mogelijk. Dit kan alleen met de hulp van het publiek.


Bickhoff (links) en Bispinck (rechts) tijdens de uitvoering

Het unieke fotoproject van Ignatius Bispinck

In 1917 kreeg de Bloemendaalse fabrikant en verdienstelijk amateurfotograaf Ignatius Bispinck een briljant idee: het fotografisch vastleggen van de gehele gemeente Bloemendaal. Zijn plan – uniek in Nederland – werd goedgekeurd door de gemeenteraad, waarna hij samen met zijn Amsterdamse fotografievriend H. Bickhoff vrijwel alle straten heeft gefotografeerd. Door Publieke Werken werd voor de uitvoering een speciaal bord van twee meter gefabriceerd met daarop de tekst “F.A. Gemeente Bloemendaal” (Fotografisch Archief). Dit bord is op bijna alle foto’s te zien, omdat de beelden als houvast moesten gaan dienen bij toekomstige projecten op het gebied van ruimtelijke ordening. Maar ook Bispinck en Bickhoff zélf zijn vaak te zien op de foto’s, net als Bispinck’s herenfiets, om het straatbeeld waar nodig wat te verlevendigen.

Nu – in 2019 – zijn wij ook bezig met een uniek project: we willen weten waar Bispinck exact heeft gestaan en welke kant hij opkeek. Help je mee? We hebben de meeste foto’s al voor je in de juiste straat gezet. Ook Bispinck’s foto’s van vóór en na zijn unieke project worden aangeboden. Weet je het antwoord niet? Ga dan gewoon door naar de volgende!

De projectpagina met de foto’s van Bispinck is hier te vinden.

Wil je de al ingevoerde punten op een kaart bekijken, of meer weten over het hoe en waarom van dit project? Ga dan naar ons NHALab.