Menu

AFGELOPEN | Tentoonstelling ‘Uit alle windstreken’

Van Texel naar Waterland, en van Hilversum naar de Schoorlse Duinen. Het Noord-Hollands Archief toont van 4 t/m 31 maart 2019 op zijn publiekslocatie, de Janskerk, in de tentoonstelling ‘Uit alle windstreken’ een selectie van de nieuwste aanwinsten. Het zijn beeldobjecten die in 2018 voor de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland zijn aangeschaft.


Gezicht in Waterland, Joanne Quispel

In deze tentoonstelling is een mooie dwarsdoorsnede gemaakt die de bezoekers meeneemt naar bijzondere plekken en momenten in zowel het landschap als de steden van de provincie. Zo reizen ze naar het eiland Texel, bezoeken ze een puur Noord-Hollands landschap uit Waterland, een winterlandschap in Ursem en zien ze een kunstenaar aan het werk in de Schoorlse Duinen. Ook wordt fotomateriaal getoond van het vuurwerk, dat in Hilversum ter gelegenheid van de troonsbestijging van prinses Wilhelmina in 1898 werd afgestoken. In Amsterdam worden de bezoekers meegenomen naar een havengezicht uit 1916 en de Nieuwmarkt.


Wintergezicht op Ursem, Jan Hollenberg


Plan van een allegorisch stuk voor een slotstuk van een vuurwerk te ontsteken bij gelegenheid der Kroningsfeesten te Hilversum in het jaar 1898, anoniem.

Het Noord-Hollands Archief beheert en presenteert de beeldcollectie van de provincie Noord-Holland, de zogenaamde Provinciale Atlas Noord-Holland. De collectie bestaat uit 82.000 prenten, tekeningen, kaarten en foto’s vanaf de 16e eeuw tot nu die betrekking hebben op de hele provincie en een beeld geven van hoe Noord-Holland eruitzag en hoe het zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Jaarlijks wordt in opdracht van de provincie beeldmateriaal aan de collectie toegevoegd door middel van aankopen en schenkingen en een foto-opdracht.

De tentoonstelling is van 4 t/m 31 maart 2019 te zien in het Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40 in Haarlem en gratis toegankelijk van maandag t/m vrijdag van 9-17 uur en op zaterdag 16 maart 2019 van 9-16 uur.