Menu

Noord-Hollands Archief gaat publiekslocatie Janskerk verbouwen

Het Noord-Hollands Archief gaat van 6 mei tot en met 25 november 2019 de publiekslocatie Janskerk op de Jansstraat verbouwen. Daarom is de Janskerk in die periode voor publiek gesloten. Bezoekers voor de studiezaal kunnen in de aankomende maanden terecht op de locatie aan de Kleine Houtweg.

De studiezaal, de Commandeurszaal en het Archiefcafé in de Janskerk zijn toe aan vernieuwing. Het Archiefcafé wordt groter en wordt omgebouwd tot een ontmoetingsplek voor bezoekers, onderwijsgroepen en voor diverse andere doelgroepen. In het middelpunt staat hier de maatschappelijke functie van het Noord-Hollands Archief, die een open, voor iedereen toegankelijke, instelling wil zijn. Bovendien wordt een lang gekoesterde droom verwezenlijkt. De oude toegang naar de Janskerk wordt van glazen deuren voorzien zodat de zichtbaarheid van het interieur van de kerk voor het langslopende publiek en de omwonenden wordt vergroot.

Dienstverlening verlegd

Het Noord-Hollands Archief zet sinds een aantal jaren versterkt in op digitale dienstverlening met onder meer de ‘Scannen op verzoek’ - dienst, een chatdienst en meer digitalisering van stukken. Daarom is de dienstverlening aan het begin van het jaar helemaal over gegaan naar de Janskerk in de Jansstraat om gebundeld op één plek goede service te kunnen verlenen. In samenspraak met de architect Joop Slangen en de beoogde aannemers kwam echter naar voren dat de geplande aanpassingen in de Janskerk de dienstverlening te veel in de weg zouden staan, daarom is het besluit genomen om van 6 mei tot 22 november 2019 de dienstverlening voor bezoekers op de studiezaal voor een aantal maanden te verleggen naar de locatie op de Kleine Houtweg 18. Het publiek kan voor onderzoek in de studiezaal vanaf 7 mei 2019 van dinsdag t/m vrijdag van 9.00-16.00 uur en elke derde zaterdag van de maand van 9.00-16.00 uur terecht op de Kleine Houtweg 18. Voor het publiek is de Janskerk niet bereikbaar.

Tentoonstelling Enschedé en activiteiten

In de verbouwingsperiode wordt tevens de vaste tentoonstelling over de collectie Koninklijke Joh. Enschedé ingericht. Deze zal naar verwachting medio oktober openen. De verbouwingen in de Janskerk zijn september/oktober afgerond. De jaarlijkse zomertentoonstelling van het Noord-Hollands Archief verhuist dit jaar naar de wintermaanden.