Menu

AFGELOPEN | Open Joodse Huizen van Verzet op 4 mei 2019

Op 4 mei 2019 vindt de Open Joodse Huizen manifestatie plaats in Haarlem. Het Noord-Hollands Archief doet dit jaar mee met twee kleine exposities en een lezing door Alexander de Bruin, conservator beeldcollecties.

Lezing en expositie Toneelschuur

De Bruin vertelt om 11.00 uur in de Toneelschuur over de Synagoge van Haarlem, die tot 1953 op de plek van het huidige theater staat. Hij gaat in over de geschiedenis van de Synagoge en over het vooroorlogse Joodse leven dat zich in en om de Synagoge afspeelde. 

In de Toneelschuur is bovendien de maquette van het bedrijvencomplex Koninklijke Joh. Enschedé te zien, het drukkerijbedrijf dat bijna 300 jaar, tot de jaren 80, naast de Toneelschuur was gevestigd. Deze maquette is door het Noord-Hollands Archief in bruikleen gegeven.

Meer informatie over het programma in de Toneelschuur is hier te vinden.

Expositie Wilhelminastraat 43A

In de Wilhelminastraat 43A was van 1941-1943 het Joods Lyceum gevestigd. Leo Snijders (1927-1943) was leerling van het Joods Lyceum, hij mocht na de zomervakantie 1941 niet meer samen met de niets-Joodse leerlingen naar school. Een jaar lang kreeg hij hier les. In die periode verzamelde hij in schoolschriften krantenknipsels over anti-Joodse maatregelen. Deze plakboeken heeft Leo in bewaring gegeven bij zijn buurjongen voordat hij met zijn familie werd gedeporteerd. Leo kwam in 1943 op 16-jarige leeftijd om in een concentratiekamp. Zijn buurjongen heeft de plakboeken overgedragen aan het Noord-Hollands Archief. Deze boeken zijn in een kleine expositie op zaterdag 4 mei te zien in de Wilhelminastraat 43A.


Foto van klas 2 van het Joods Lyceum Haarlem, schooljaar 1941-1942 (zittend tweede van links: Leo Snijders) (Noord-Hollands Archief, Collectie Leo Snijders)

Nieuwsgierig naar het verhaal van Leo Snijders? Om 13.00 uur vertelt Marcel Hummelink hier meer over.

Toenmalige docenten Dolf Cohen en Henriette Koster leerden elkaar aan het Joods Lyceum kennen. Hun zoon Floris Cohen, de broer van Job Cohen, oud-burgemeester van Amsterdam, vertelt hun geschiedenis om 12.00 en 15.00 uur. In de expositie zijn brieven en foto’s, een les- en, eindexamenrooster, docenten- en klassenfoto’s te zien van zijn ouders uit de collectie van Professor Cohen bij het Noord-Hollands Archief te zien.

Meer informatie over het programma in de Wilhelminastraat 43A is hier te vinden.