Menu

Onderzoekers uit New York volgen sporen van Gouden Eeuw in Haarlem

In april van dit jaar heeft het Noord-Hollands Archief deelgenomen aan het werkbezoek van burgemeester Jos Wienen en wethouder van cultuur Marie-Thérèse Meijs aan de wijk Harlem in New York. Al tijdens de planning van de reis werden er interessante contacten gelegd met Columbia University. Op 21 juni was het zover: elf PhD’s van Columbia University en andere vooraanstaande universiteiten uit de Verenigde Staten en Canada kwamen naar Haarlem om meer te horen en te zien over de Gouden Eeuw.


Maarten Brock en Klaartje Pompe laten stukken uit de depot van het Noord-Hollands Archief zien

De afgevaardigden van het archief, Klaartje Pompe en Maarten Brock, hadden de docenten aan Columbia University tijdens hun bezoek alvast enthousiast gemaakt. Zij gaven een college over Haarlem in de 17e eeuw en gaven informatie over wat er allemaal online te vinden is over Haarlem. De studenten geschiedenis, die het vak Nederlands in de 17e eeuw en paleografie volgen, waren blij verrast over het uitgebreide aanbod en de manier waarop geschiedenis in Nederland online voor iedereen toegankelijk wordt aangeboden.


Notarieel protocol uit 1678 met stofmonsters

De promovendi, die in het kader van hun summerschool met de Universiteit van Amsterdam naar Nederland komen, zijn thuis in verschillende vakgebieden. Bij hun bezoek aan het archief is er vooral aandacht voor beeldmateriaal, kaarten, plattegronden en voorbeelden van Haarlemse bronnen uit de 17e eeuw. Een mooi voorbeeld hiervoor is een notarieel protocol gedateerd uit 1678 met de verzegelde stofmonsters die bij de patenten van een aantal Vlaamse zijdeproducenten hoorden. Ook het archief van prof. A.Th. van Deursen, dat onlangs aan de bijzondere collectie wetenschapsarchieven van het Noord-Hollands Archief is toegevoegd, is van interesse voor de promovendi. Van Deursen deed uitgebreid onderzoek naar de Gouden Eeuw.


Conservator Beeldmateriaal Alexander de Bruin vertelt over de beeldcollecties van het Noord-Hollands Archief 

Voorafgaand aan het bezoek aan het Noord-Hollands Archief werd de groep door burgemeester Jos Wienen op het stadhuis ontvangen en kreeg zij uitleg bij de historie van de Gravenzaal. Later op de dag werd een bezoek gebracht aan het Frans Hals Museum. Marrigje Rikken, hoofd collecties, vertelde over hun collectie en hun kenniscentrum.

Het Noord-Hollands Archief is blij met de mooie connectie met Columbia University, die ontstaan is door het werkbezoek aan New York en is graag ambassadeur voor de Spaarnestad, die op het gebied van cultuur en wetenschap zo veel te bieden heeft.


Columbia University