Menu

AFGELOPEN: Fabeldieren en fantasie in het Noord-Hollands Archief

Wij liggen dit jaar weer op de route van de Kunstlijn en doen voor het eerst ook mee aan de Kinderkunstlijn! Het is een bijzonder weekend. In verband met de ingrijpende verbouwing zijn wij officieel nog gesloten, maar openen op 2 en 3 november speciaal de Janskerk (De Janskerk is vanaf 23 november weer open voor bezoekers).

In de Commandeurszaal is de gekke beestenbende van illustrator Saša Ostoja (onder meer bekend van illustraties uit de Volkskrant) neergestreken. Ga met een speurtocht op pad en ontdek nieuwe diersoorten. De tentoonstelling vormt een bos van fantasie en is een ode aan de fantasie en de mooie verhalen over fabels en vertellingen die in het archief te vinden zijn.


Beeld: Saša Ostoja voor Bliksem Magazine

In het Archiefcafé is de tentoonstelling Hontō – Echt waar? door Maria Mombers te zien. “Hontō” (uitgesproken als Hontou) is een uitdrukking die veel in het Japans voorkomt en wat in het Nederlands, “Echt waar?” betekend. Het is vaak een reactie op een opvallend verhaal wat iemand verteld en waarbij we dan nagaan, vaak vanuit nature, of dit wel echt is gebeurd.

Maria Mombers heeft rondom het thema ‘fantasiedier’ verschillende verhalen verzameld van mensen uit haar omgeving die een vreemde gebeurtenis hebben meegemaakt met een bepaald dier of dieren in de hoofdrol. Het idee voor deze expositie kwam tot stand door een verhaal dat haar vader haar ooit had verteld als kind, namelijk dat hij rond zijn twintigste een man met bokkenpoten in plaats van benen tegen het lijf liep. Tot op de dag van vandaag houdt dit verhaal haar bezig en besloot Maria te onderzoeken of meer mensen zo’n ontmoeting hebben meegemaakt om deze vervolgens te visualiseren.

De expositie “Hontō – Echt waar?” bestaat uit een serie illustraties die elk een verhaal uitbeelden. Maria heeft zich laten inspireren door de Japanse Ukiyo-e prenten die zich kenmerken door hun felle kleuren en strakke lijnen.

Geopend op zaterdag 2 en zondag 3 november van 11-17 uur, en van zaterdag 23 november t/m 30 november. De opening van de tentoonstelling van Maria Mombers is op 31 oktober 16.30 uur.