Menu

 

Op 15 november is door Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, het startsein gegeven voor het project Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s. Aan historische verenigingen, archieven, musea en bewoners wordt gevraagd om hun meest iconische foto’s in te sturen. Uit deze inzendingen wordt een visuele canon samengesteld van 50 foto’s die een beeld vormen van de provincie tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Velsen, 29 april 1945. Op de Rijksweg bij de Velserbroekstraat begroet de bevolking vliegtuigen met voedsel.

De bedoeling is om de Tweede Wereldoorlog in beeld te brengen in vijf thema’s: militaire strijd en bevrijding, vervolging, collaboratie en aanpassing, verzet en repressie en dagelijks leven. Een jury stelt uit alle inzendingen de 50 meest iconische foto’s samen. Deze 50 foto’s reizen als pop-up expositie door de provincie tijdens de maand van de vrijheid in april 2020.

Inwoners van Noord-Holland kunnen tijdens een bijeenkomst op 15 januari 2020 aangeven welke 25 foto’s zij het meest aansprekend vinden. Deze selectie is de inzending van de provincie Noord-Holland voor een landelijke visuele canon van 100 foto’s, samengesteld uit beelden van de 12 provincies en de overzeese gebieden. De 100 foto’s worden in de Tweede Kamer tentoongesteld.


Haarlem, 1944. Verkoop van suikerbieten aan het Spaarne tijdens de Hongerwinter.

Stuur uw foto's in

Het Noord-Hollands Archief is actief op zoek naar originele foto’s uit de Tweede Wereldoorlog ter aanvulling op de al aanwezige foto’s. Heeft u nog beeld uit die periode op zolder of in een la liggen? Kom dan langs bij ons in de Janskerk (Jansstraat 40, Haarlem) op vrijdag 13 december tussen 9.00-13.00 uur!

Daarnaast is het mogelijk om beelden samen met hun verhaal digitaal in te sturen. Dit kan tot 15 december 2019 (23.59 uur) via dit formulier.

Samenwerkende organisaties

In Noord-Holland wordt het fotoproject georganiseerd door de provincie Noord-Holland, het NIOD, het Verzetsmuseum Amsterdam en het Noord-Hollands Archief. Het fotoproject wordt uitgevoerd in opdracht van het Platform WO2, waarin diverse organisaties samenwerken zoals het NIOD, de Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45 en het Nationaal Comité 4 en 5 mei.


Haarlem, 5 september 1944. Dolle Dinsdag. Vluchtende N.S.B.-ers aan het Kennemerplein, op weg naar het station, richting Duitsland.