Menu

PERSBERICHT | NHA vertelt het verhaal van drukkerij Joh. Enschedé in heropende Janskerk

Haarlem, 14 november 2019 – Het Noord-Hollands Archief (NHA) heeft het gehele archief van een van de oudste Nederlandse familiebedrijven, drukkerij Joh. Enschedé uit Haarlem, in zijn depots. Vanaf 23 november is in de Janskerk in een permanente tentoonstelling het verhaal te zien van deze iconische drukker van bankbiljetten, postzegels en overig drukwerk, ontwerper van letters en lettergieter. De opening van de tentoonstelling valt samen met de heropening van de ingrijpend verbouwde, 700 jaar oude Janskerk, het publiekscentrum van het NHA.

Impressie van de tentoonstelling. Foto: Kim Krijnen.

Drukkerij Joh. Enschedé werd in 1703 door Izaak Enschedé opgericht en later samen met zijn zoon Johannes groot gemaakt. Het bedrijf bestaat tot op de dag van vandaag. De tentoonstelling in de Janskerk beslaat de periode tot de invoering van de euro. In de tentoonstelling wordt het verhaal verteld hoe deze twee mannen het bedrijf tot een internationaal succes konden maken, over hun vakmanschap, hun kwalitatief hoogwaardige producten, de kunst van het drukken, het stempels snijden, letters gieten, het ontwerpen van bankbiljetten en over de nog bestaande krant de Oprechte Haerlemse Courant.

Al het waardedrukwerk van Nederland

Ontwerpers als Jan van Krimpen, Joan Michael Fleischman en M.C. Escher ontwierpen voor Joh. Enschedé. De Nederlandsche Bank was jarenlang een van de grootste opdrachtgevers. Al het waardedrukwerk van Nederland rolde bijna twee eeuwen lang van hun persen. Het muziekschrift van Fleischman vormde de basis voor de eerste beveiligingskenmerken op bankbiljetten en Jan van Krimpen ontwikkelde zijn beroemde letters voor Enschedé.

Roodborstje, 25 gulden door Jaap Drupsteen, 1989

Bij het NHA staat het hele bedrijfsarchief van Joh. Enschedé: drukpersen, letterproeven, matrijzen, stempels, drukwerk, (ontwerpen van) bankbiljetten en postzegels voor binnen- en buitenland. Een schat voor vakmensen en onderzoekers. Een gigantische bron voor de tentoonstelling, waar dankbaar uit geput is.

Stel je eigen bankbiljet samen

De Amsterdamse Studio Louter, bekend van prijswinnende tentoonstellingen over de hele wereld, werd in de arm genomen om deze tentoonstelling in samenwerking met het Noord-Hollands Archief te ontwikkelen. Blikvanger is het glas-in-lood kerkraam dat alle kwaliteiten van het bedrijf bijeenbrengt. Verder wordt in drie eilanden verteld over de grondleggers van het bedrijf, het kapitaal van Enschedé, de beroemde vormgevers en lettersnijders en over het drukwerk zelf. Bovendien kun je een eigen bankbiljet maken, leer je meer over de echtheidskenmerken, kun je bekijken hoe je drukt op een oude pers, een stempel snijdt en een letter giet.

Paul Rädisch aan zijn werkbank, jaren '50

Naast de vaste tentoonstelling is er om de paar maanden een tijdelijke tentoonstelling te zien, waarin onderwerpen uit de collectie Joh. Enschedé worden uitgelicht. Bovendien kan in het Historisch DrukLAB op aanvraag in workshops eigen drukwerk op een drukpers van Enschedé uit de 19e eeuw gemaakt worden. De tentoonstelling in de Janskerk in Haarlem is gratis toegankelijk en geopend van ma t/m vr van 9-17 uur en op elke derde zaterdag van de maand van 9-16 uur.