Menu

Tentoonstelling ‘Van Groot naar Klein naar Groot’

Een tiental toonaangevende illustratoren zijn uitgenodigd om op basis van de vignettencollectie van drukkerij Joh. Enschedé nieuw werk te maken dat in diverse presentatievormen tot de verbeelding spreekt.

Het uitgangspunt van de tentoonstelling is de overvloed aan beeld die elke dag aan ons allemaal voorbijschiet. Bijna iedereen maakt tegenwoordig beeld en het is er dan ook in alle soorten en maten. Maar wat vertellen beelden ons eigenlijk, hoe komen ze bij ons binnen en hoe verwerken we ze? Welk beeld onthouden we echt en is goed genoeg om zich in alle maten staande te houden?

Illustratie van Ikram El Messaoudi

Tien toonaangevende Nederlandse illustratoren zijn door gastcurator Marlies Visser, tevens organisator van de Haarlemse Illustratie Biënnale, gevraagd om nieuw werk te maken dat in allerlei vormen en maten tot de verbeelding spreekt. Als basis hiervoor diende de vignettencollectie van drukkerij Joh. Enschedé.

Illustratoren Joost Swarte, Geertje Aalders, Emiel Steenhuizen, Ikram El Messaoudi, Daphne Prochowski, Saša Ostaja, Zeloot, Bodil Jane, Guido de Boer en Friso Blankevoort namen de uitdaging aan. Zij allen hebben de collectie van drukkerij Joh. Enschedé bekeken en gingen aan de slag met als resultaat een kleine collectie van hoogwaardige illustraties, vervaardigd met ongelofelijk veel liefde voor detail.

Het werk wordt in verschillende vormen en maten in de Commandeurszaal van de Janskerk gepresenteerd. Voor het eerst is er in een tentoonstelling bij het Noord-Hollands Archief ook geëxperimenteerd met presentatievormen die geschikt zijn voor blinden en slechtzienden. Zo kun je inzoomen op de beelden en sommige werken via voelplaten ervaren.

Voor kinderen (en volwassenen) is er een speciaal werkboekje ontworpen waarin zij zelf een aantal vignetten uit de collectie kunnen stempelen. Deze zijn te vinden in de tijdelijke tentoonstelling op de 1e verdieping. In deze tijdelijke tentoonstelling bij de tentoonstelling ‘Joh. Enschedé in de Janskerk’ is momenteel de vignettencollectie van Joh. Enschede te zien.

De tentoonstelling is geopend van 9 december 2019 tot 28 februari 2020 (m.u.v. 25, 26, 27 december en 1 januari, op 24 en 31 december tot 15.30 uur) van ma t/m vr 9.00-17.00 uur en op za 21 december, 18 januari en 15 februari 10.00-16.00 uur. Gratis entree. Jansstraat 40, 2011RX, Haarlem.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

Stichting Zabawas
Stichting Stokroos
Pictoright Fonds