Menu

Steun het project 'Haarlem op film'

Haarlem was zo’n honderd jaar geleden echt de filmstad van Nederland. Dankzij het overal bekende Polygoon en met filmfabriek Hollandia was Haarlem een soort van Hollywood aan het Spaarne. De stad ademde film. Er is in de vorige eeuw ongelooflijk veel gefilmd in Haarlem, maar er is met al die beelden als basis nog nooit een film gemaakt van de stad en haar inwoners. Dat gaat filmmaker Erik Willems in 2020 doen, met het project 'Haarlem op film'. Het wordt een film van ongeveer anderhalf uur, die helemaal gevuld is met filmarchiefbeelden, uit alle hoeken en gaten die hij maar kan vinden.

Talrijke filmers, amateurs en professionals, hebben de grote en kleine gebeurtenissen uit de stadsgeschiedenis vastgelegd als chroniqueurs van hun tijd. Vanaf de jaren ’60 kwamen daar ook nog films van de publieke omroep bij. Al dit materiaal bij elkaar opgeteld geeft een gevoel van de hartslag van de stad. Om al deze filmschatten te kunnen gaan gebruiken is geld nodig. Een deel van het materiaal is nog niet gedigitaliseerd. Ook om films van omroepen te kunnen gebruiken is financiering nodig. En dan zijn er ook nog de kosten voor nog onbekende amateurfilms die we willen opsporen en toegankelijk maken voor een groot publiek.

Een film die met oude filmbeelden wil laten zien wat Haarlem tot Haarlem maakt, in het jaar dat de stad 775 jaar zal bestaan. Uw steun is echt nodig om al dat materiaal te kunnen gaan gebruiken. U kunt nu al een kaartje kopen voor de feestelijke vertoning in de Filmschuur op 23 november 2020, precies op de dag wanneer de stad haar 775-jarig bestaan viert.

Door nu een kaartje te kopen voor de Filmschuur helpt u Haarlem op film mogelijk te maken!