Menu

Overdracht archief Kennemer Lyceum aan Noord-Hollands Archief

Op maandag 10 februari is het lustrumboek van het Kennemer Lyceum, ‘100 jaar Kennemer Lyceum: de historie van een bijzondere school’, gepresenteerd. Het boek is geschreven door Guido van Rijn (schoolarchivaris). Guido van Rijn heeft voor zijn boek gebruik gemaakt van het eeuwoude schoolarchief van het Kennemer Lyceum. Dit archief zal worden overgedragen aan het Noord-Hollands Archief. In de komende maanden gaat de daadwerkelijke verhuizing plaatsvinden.


Het jubileumboek werd gepresenteerd aan de burgemeester van Bloemendaal, Elbert Roest

Het schoolarchief werd tot op heden bewaard in de kelder van de school, waar de omstandigheden niet gunstig zijn voor het bewaren van de historische materialen. Daarom besloot de school het archief onder te brengen bij het Noord-Hollands Archief waar het onder de beste omstandigheden zal worden bewaard. Het archief bevat onder andere schoolkranten met columns van Lennaert Nijgh (oud-leerling), werken van Anton Pieck (oud-docent) en veel uniek foto- en filmmateriaal. Maar ook het bijzondere materiaal over bekende oud-leerlingen en – docenten is van groot belang.

Voor het Noord-Hollands Archief is het archief van het Kennemer Lyceum een mooie toevoeging aan de collectie, omdat het een bijdrage levert aan het inzicht in de ontwikkelingen in het onderwijs in de laatste 100 jaar.

Het Kennemer Lyceum en het Noord-Hollands Archief hebben de intentie uitgesproken om in de toekomst veel samen te werken. Dit krijgt vooral invulling door bezoeken van leerlingen van het Kennemer Lyceum aan het Noord-Hollands Archief om te leren over de historie van hun school, kennis te maken met de andere collecties en het doen van historisch onderzoek. In december 2020 staat een symposium, georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Noord-Hollands Archief, op de planning dat geheel gewijd is aan het thema onderwijs.

Het Noord-Hollands Archief en het Kennemer Lyceum kijken uit naar een productieve samenwerking.