Menu

Lokaliseer Haarlemse WOII-foto’s

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Haarlem is bevrijd. De stad heeft vijf roerige oorlogsjaren gekend. De bezetting in mei 1940, het bombardement van 1943, de evacuatie van 1944, de Hongerwinter en de meidagen van 1945 markeren grote gebeurtenissen in de stad. Gebeurtenissen die we ook terugzien in een verzameling van bijna 1.300 foto’s uit deze periode. Maar we zien ook beelden van ‘klein verzet’, collaboratie, maatregelen tegen Joodse inwoners, het dagelijks leven of een eenvoudig straatbeeld. Wat we in veel gevallen nog niet weten, is waar de foto’s exact zijn gemaakt. Daarom zijn we voor ons project Hier! op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog of Haarlem op hun duimpje kennen. 

Uiteindelijk willen we van al onze foto’s graag weten wat er precies is vastgelegd. Dit maakt in de toekomst nieuwe zoekmogelijkheden en presentaties mogelijk, maar kan alleen met de hulp van het publiek.

 
Evacuatie van Haarlem-Noord, 21 september 1944. Bewoners dalen de Rijksstraatweg af om hun intrek te nemen bij familie of kennissen.

Meedoen

Help je ook mee? De projectpagina met de Haarlemse foto’s uit de Tweede Wereldoorlog is hier te vinden. Je maakt een account aan op het crowdsourcingplatform Het Volk en kan gelijk aan de slag. De vraag die steeds wordt gesteld is, waar stond de fotograaf en welke kant keek hij of zij op? We hebben de meeste foto’s al voor je in de juiste straat gezet. Er zitten ook enkele beelden uit de gemeenten rondom Haarlem tussen, zoals Bloemendaal, Heemstede, Velsen en Zandvoort. Weet je het antwoord niet? Ga dan gewoon door naar de volgende. Een instructievideo is hier te vinden.  

Wil je de al ingevoerde punten op een kaart bekijken, of meer weten over het hoe en waarom van dit project? Ga dan naar ons NHALab.