Menu

Links

Honderdste verjaardag van Hannie Schaft

Precies 100 jaar geleden op 16 september werd in Haarlem het verzetsicoon Hannie Schaft geboren. Hier woonde zij vanaf 1923 in de Van Dordtstraat 60 totdat zij in 1940 in Amsterdam ging studeren. In 1943 stopte zij met haar studie nadat zij weigerde de loyaliteitsverklaring te ondertekenen en verhuisde ze terug naar Haarlem. Hier liet zij ook haar Joodse vriendinnen Philine Polak en Sonja Frenk bij haar ouders onderduiken.

Samen met haar groepsgenoten Truus en Freddie Oversteegen, Cor Rusman, Jan Heusden en Frans van der Wiel en samen met andere verzetsstrijders als Jan Bonekamp pleegde ze diverse gevaarlijke verzetsdaden. Van koerierswerk en wapentransport tot sabotage en liquidatie. Zij was 24 toen ze op 17 april 1945 door de Duitsers in de duinen bij Overveen werd geëxecuteerd.

Haar verhaal leeft en inspireert nog steeds. Onlangs werd de korte film 'Eredaad' gemaakt, die de vooravond van de eerste aanslag van Hannie beschrijft. Mede-verzetsstrijder Jan Bonekamp wil haar op andere gedachten brengen, wetende hoe het doden een mens kan veranderen.

In onze archieven is veel materiaal te vinden over Hannie Schaft. Kijk hiervoor in de collectie Truus Menger-Oversteegen en de Collectie Nationale Hannie Schaft Stichting.

In 2018 ontvingen wij 5 tot dan toe onbekende foto's van Hannie Schaft. Kijk hier voor de beelden en het artikel. Daarnaast ontvingen een bijzonder fotoalbum met jeugdfoto's van Hannie Schaft, dat ook online te bekijken is.

Bij het Emma-monument in Soest.