Menu

PERSBERICHT | Noord-Hollands Archief laat computerbrein los op fotografisch geheugen

Het Noord-Hollands Archief start een bijzonder vrijwilligersproject. Met behulp van het publiek en de inzet van kunstmatige intelligentie wordt een unieke fotocollectie doorzoekbaar gemaakt. Het gaat om de collectie van Fotopersbureau De Boer, met ruim 2.000.000 persfoto’s uit de periode 1945-2005.

Foto’s vormen een onmisbaar onderdeel van ons geheugen en spelen een belangrijke rol bij identiteitsvorming. De beelden van Fotopersbureau De Boer behoren tot ons nationaal fotografisch geheugen en zijn voor de regio Kennemerland – zestig jaar lang de thuisbasis van het persbureau – zelfs essentieel te noemen.

De foto’s geven een uniek tijdsbeeld en zijn interessant voor iedereen in Nederland. Werkelijk alles is vastgelegd: de bakker op de hoek voor zijn veertigjarig bestaan, maar ook de verbijstering van omstanders als er ergens een wiel door een raam vliegt. Naast foto’s van het dagelijks leven bevat de collectie beelden van bekende gebeurtenissen en personen, zoals de Watersnoodramp en Elfstedentocht, The Beatles, Martin Luther King, Johan Cruijff en de leden van het Koninklijk Huis.

Koppeling van beschrijving en beeld

De in totaal 2.000.000 foto’s zijn onlangs allemaal gedigitaliseerd. Gelukkig hebben de persfotografen al die jaren keurig bijgehouden wat er is vastgelegd. Nu moeten de beelden die per onderwerp op een fotorolletje staan nog aan de beschrijvingen van de fotografen worden gekoppeld. Hiervoor vraagt het Noord-Hollands Archief de hulp van vrijwilligers via het platform velehanden.nl. Hier zijn alle beelden uit al die decennia te zien en kun je gelijk aan de slag met het koppelen aan de juiste gegevens.

Projectfoto De Boer

Geheugentraining met hulp van kunstmatige intelligentie

Als het koppelen is afgerond, start volgend jaar de training van een computerbrein. Met beeldherkenningstechnieken wordt er dan aan gewerkt om nog doeltreffender in historische fotocollecties te kunnen graven, zodat bijvoorbeeld met één klik alle beelden van autoraces of winkelpanden zichtbaar worden of oude foto’s automatisch worden gedateerd door de computer. Het is de eerste keer dat op deze schaal kunstmatige intelligentie wordt getraind en toegepast op historische foto’s. De computer moet hiervoor nog veel van ons leren en ook daar zijn weer vrijwilligers voor nodig.

Opvallend fotopersbureau

Veel bekende fotografen startten bij het fotopersbureau met hun carrière, zoals Olaf Kraak, die hier van 1988 tot 1995 werkte. In de collectie zitten ook prijswinnende foto’s, zoals de World Press Photo die oprichter Cees de Boer in 1962 won met zijn foto van Ria Kuyken die aangevallen werd door een circusbeer.

Wil jij ook een Fotografische Geheugen? Doe mee via Vele Handen.

Kijk ook bij ons NHALab. Hier is meer uitleg, filmpjes en achtergrondinformatie over het project te vinden.