Menu

Pareltjes van het Noord-Hollands Archief

Tekst: Alexander de Bruin, beeld: Noord-Hollands Archief

Dat de beeldcollectie van het Noord-Hollands Archief een onuitputtelijke bron is voor ons collectief geheugen en inzicht geeft in verleden en heden is genoegzaam bekend. Met de feestdagen voor de deur levert de beeldbank ook interessante aanknopingspunten op waar we naar kunnen kijken; soms met interesse, omdat één afbeelding een verhaal vertelt dat niet altijd meer bekend is, soms met heimwee.

Leger des Heilskerstviering in de grote zaal van Sociëteit De Vereeniging in 1908 

Een van de oudste foto’s die wij hebben waarop een kerstviering is te zien dateert uit 1908. Het betreft een viering van het Leger des Heils in de zaal van Sociëteit de Vereeniging.

U zult nu zeggen, maar dat is toch de grote concertzaal van de Philharmonie. Dat klopt inderdaad. Maar oorspronkelijk was de Philharmonie gebouwd voor en in opdracht van Sociëteit de Vereeniging. Dat is een stukje geschiedenis, dat langzaamaan in ons geheugen aan het verbleken is, als die al niet weg is. Vanaf de jaren dertig tot op vandaag is de Sociëteit gevestigd aan de Zijlweg.

Kerstversiering in de Generaal Cronjéstraat 1950

Niet minder interessant is de foto van Cronjéstraat uit 1950, uitbundig getooid in kerstverlichting en –versiering, gemaakt door Cees de Boer. We zien de straat in haar oorspronkelijke staat, voor de overkapping. De versiering was aangebracht op initiatief van de winkeliersvereniging van de Cronjéstraat. 

Kerstversiering bij de VVV aan het Stationsplein 1964

Een foto waar ik weemoedig van word, is die van het VVV kantoor aan het Stationsplein uit 1965, van Wim Zilver Rupe. Op de voorgrond zien we de nieuwe krantenkiosk, ter vervanging van de oude houten kiosk die even verderop stond. Op de achtergrond kunnen we nog de letters lezen van Indra Poera, een van de eerste Chinees Indische restaurants in Haarlem. Zilver Rupe heeft met zijn weergaloze observatie vermogen, wat mij betreft met deze de essentie weergegeven van de mooie voorbeelden van de nieuwe naoorlogse architectuur, helder en transparant.

Kerstboom op de Grote Markt 1965

Het plaatsen van een monumentale kerstboom op de grote markt, is een traditie die we al terug zien in de beeldcollectie  vanaf de jaren 30. Deze foto dateert van 1965 en is eveneens gemaakt door Cees de Boer.

Grote Houtstraat met sneeuw en kerstverlichting 1966

De Grote Houtsraat in 1966 in de sneeuw, toen er nog wel eens sneeuw viel rond de feestdagen, een mooi Piekturaal plaatje.

Kerstboom, geschonken door Osnabrück t.g.v. 750 jaar Haarlem, op de Grote Markt met burgemeester Jaap Pop en burgemeester Hans-Jurgen Fip van Osnabrück

In 1995 vierde Haarlem haar 750-jarig bestaan op grootste wijze. Aan het eind van het jaar kreeg Haarlem van Osnabrück, haar zusterstad, een enorme kerstboom cadeau. Op de foto zien we de toenmalige burgemeester Jaap Pop het glas heffen met de Hans-Jürgen Fip, Oberbürgermeister van Osnabrück.

Kerstversiering in winkelcentrum Schalkwijk 1995

Ook de nieuwere stadsdelen en winkelcentra van Haarlem deden uiteraard mee in het feestelijk versieren ter verhoging van de sfeer rond de feestdagen, zoals te zien op deze foto van het Winkelcentrum van Schalkwijk uit 1995.