Menu

Ook Bloemendaal en Heemstede hebben hotspots vastgesteld!

Hoe zat dat nou precies, met de hertenstand in de Kennemerduinen en Amsterdamse Waterleidingduinen? En hoe brachten de bewoners, die zich zorgen maakten over de toekomstige invulling van het groene en vogelrijke Manpadslaangebied in Heemstede, hun verontrusting tot uitdrukking? Nu staat het in ieder geval de betrokkenen nog helder voor de geest, maar dat zal voor de toekomst niet gelden. Om dit soort informatie blijvend te bewaren hebben de gemeenten Bloemendaal en Heemstede hotspots vastgesteld over de periode 2010-2018.

Maar wat zijn hotspots? In het kort: sommige gebeurtenissen of kwesties kunnen leiden tot opvallende of intensieve interacties tussen overheid en burgers of tussen burgers onderling. Vanuit cultuur-historisch perspectief is het belangrijk om deze bijzondere informatie hierover op te nemen in het overheidsarchief, ook al zou deze normaal gesproken in aanmerking komen voor vernietiging. Daarom is in de selectielijst gemeenten van 2017 de ‘hotspot-monitor’ geïntroduceerd, een proces om hotspots, de term die wordt gebruikt voor deze speciale gebeurtenissen, te bepalen. 

De gemeenten Bloemendaal en Heemstede zijn aangehaakt bij het hotspot-monitor project van het Noord-Hollands Archief. Het doel van dit project is om de aangesloten overheidsorganisaties te faciliteren met het opzetten van de hotspot-monitor, het verzamelen van hotspots in één overzicht, de hotspotlijst, en het vaststellen hiervan.

Maar wat zijn nou de hotspots in de gemeenten Bloemendaal en Heemstede? Hieronder staan ze op een rijtje…

Meer maatschappij in het archief van...

Bloemendaal 

  • Dossier Elswouthoek/zaak Slewe
  • Hertenstand in de Kennemer c.q. Waterleidingduinen
  • Bestemmingsplan Oude Kern Bennebroek
  • Statushouders in Landgoed Denneheuvel
  • Duinpolderweg


Waterleidingduinen bij Bloemendaal

Heemstede 

  • Manpadslaan-gebied
  • Vomar

Straatnaambord van de Manpadslaan

Meer (over) hotspots

Ben je benieuwd geworden naar de selectielijst, de hotspot-monitor of andere hotspots? Neem een kijkje op deze pagina’s: