Menu

Haarlemse archieven Tweede Wereldoorlog binnenkort volledig openbaar

In de jaren ‘80 werd het archief van de gemeente Haarlem uit de oorlogsperiode 1940-1945 naar ons overgebracht. In tegenstelling tot andere gemeenten is uit het oorlogsarchief van Haarlem vrijwel niets vernietigd, maar is het integraal bewaard gebleven. De inventarisatie van dit archief is binnenkort afgerond. Te vinden is in die archieven bijvoorbeeld informatie van de afdeling Bevolking.

Tot nu lag er op het archief uit de oorlogsperiode een beperking op de openbaarheid van 100 jaar na datum van de stukken, anders dan de gebruikelijke 75 jaar. Vanwege het feit dat vrijwel niets uit het archief is vernietigd en voor de inventarisatie er onvoldoende zicht was welke persoonsgegevens zich in het archief bevinden, is bij de overbrenging van het archief een openbaarheidstermijn van 100 jaar bepaald. Na het inventariseren van het archief en met inachtneming van de huidige wetgeving (Archiefwet 1995 en AVG) heeft het NHA voorgesteld om de bepalingen op de openbaarheid te herzien, zodat veel meer archiefstukken openbaar worden. Om de bescherming van persoonsgegevens ook nu optimaal te kunnen waarborgen blijft voor een klein deel van het archief een openbaarheidsbeperking van kracht.

Het bestuur van het NHA heeft nu het besluit genomen om de archieven voor onderzoekers en andere geïnteresseerden openbaar en toegankelijk te maken. Hierdoor kunnen de stukken uit dit archief binnenkort op de studiezaal worden geraadpleegd zonder een ontheffing aan te vragen. Momenteel zijn wij echter vanwege de coronamaatregelen nog tot ten minste 25 mei gesloten.

Bij vragen kan er contact worden opgenomen via inlichtingen@noord-hollandsarchief.nl

Eerder gaf ons hoofd publiek Klaartje Pompe over dit onderwerp een interviews aan Radio 1 en aan Haarlem105.