Menu

WEBEXPOSITIE | Piramiden in de polder

In 2020 kreeg fotograaf Heleen Peeters in het kader van de jaarlijkse foto-opdracht van NHA en provincie Noord-Holland de opdracht om een karakteristiek element van het Noord-Hollands landschap vast te leggen. Een element wat door leegstand, verwaarlozing, brand en sloop geleidelijk aan het verdwijnen is: de stolpboerderijen. Maar ze moest niet alleen de uiterlijke vorm vastleggen, maar juist ook hoe deze gebouwen worden gebruikt, en er van binnen uitzien. Bekijk nu de webexpositie met een selectie van de 41 foto’s die Heleen Peeters in 2020 en 2021 heeft gemaakt en lees in een kijkje achter de schermen meer over de bewoongeschiedenis.

De provincie Noord-Holland zet zich al langer in om herbestemming van deze piramides van de polder te stimuleren. Zo is er een stolpenwaarderingskaart opgesteld waarin de cultuurhistorische waarde van alle stolpen in de provincie wordt geïnventariseerd en uitgedragen. Hoe meer kennis en waardering er is voor de stolpen hoe groter de inspanning van gemeenten en eigenaren om deze unieke gebouwen te behouden voor de toekomst.

Meer informatie over de stolpenstructuren in Noord-Holland is hier te vinden. De hele reeks van Heleen Peeters kun je in onze beeldbank bekijken.


Oostdijk 13, Zuidoostbeemster. Foto: Heleen Peeters.